Sült libamáj zsírjában

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Sült libamáj zsírjában
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg libaháj
1 db 75 dkg-os libamáj
1 szem szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma
5 dl tej
2 dl víz
vagy
2 dl libaleves
kevés vöröshagyma
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A májat lehűtött tejben áztatjuk 60 percen át, lecsöpögtetjük, leszárítjuk.

2. A hájat kisütjük, zsírját másik lábasba szűrjük, újrahevítjük, beletesszük a májat, 1-2 percig pirítjuk (közben lapáttal megfordítjuk), majd felöntjük annyi libalevessel vagy vízzel, amennyi majdnem ellepi, és fedő alatt lassan párolva zsírjára sütjük. Felöntéskor adhatunk hozzá valamilyen fűszert: fokhagymát; vöröshagymát; szegfűszeget.

3. Az elkészült májat (tűpróba!) lapáttal tálba emeljük, megsózzuk, rászűrjük a zsírt, ebbe kevés pirospaprikát keverünk. Jégbe hűtjük.

Akkor igazán jó, ha a máj nagy - legalább 80 dkg - és halványsárga, szinte fehér, „érett". Az ilyen máj törékeny, óvatosan kell bánni vele.

Ha hideg büfé asztalon tálaljuk, akkor zsírja nélkül hűtjük le és forró vízbe mártott késsel fél cm vastag szeletekre vágjuk (esetleg aszpikkal fényezzük), salátalevéllel, színes zöldségekkel, főtt fürjtojással tálaljuk.

Igen testes édes, nemesrothadás nélküli, magas savtartalmú fehérbor illik hozzá.
Igen testes édes, nemesrothadásos, magas savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Libaleves

Libaleves
1 db 300 dkg-os liba
1 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 szál póréhagyma
6 dkg tisztított zeller
10 dkg tisztított kelkáposzta
10 dkg tisztított csiperkegomba
10 dkg tisztított petrezselyemgyökér
25 dkg tisztított sárgarépa
0.5 csomó petrezselyemzöld
6 dkg tisztított karalábé
ízlés szerint sáfrány
ízlés szerint gyömbér
ízlés szerint
ízlés szerint egész feketebors

1. A megtisztított libát hideg vízben alaposan megmossuk, és 8 egyenlő részre vágjuk (máját, zúzáját is felhasználjuk). Megfelelő nagyságú edényben, hideg vízben feltesszük főzi.

2. Ha a leves felforrt, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (melybe beletesszük az egész borsot, gyömbért, sáfrányt, fokhagymát), melyet zsineggel a fazék füléhez erősítünk.

3. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, a karalábét, a zellert, a vöröshagymát, a kelkáposztát, a gombát, a csemege zöldpaprikát és paradicsomot, valamint a csokorba kötött póréhagymát és petrezselyemzöldet.

Gyöngyöző forrással, mérsékelt tűzön 2,5-3 óra alatt készre főzzük.

4. Amikor a liba megfőtt, a levesből kivesszük, hideg vízben lehűtjük. A levest 10 percig pihentetjük, ezután finom szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt zöldséget metéltre vágjuk. Leveses tálba tesszük a metéltre vágott vegyes zöldséget, gombát, és a bőrétől, csontjától eltávolított, metéltre vágott libahúst. Feltöltjük forró libalevessel, betétnek házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.

(Lukács István mesterszakács receptje)

Sült libamáj zsírjában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 996 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Sült libamáj zsírjában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
szótár