Édes mangóchutney

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Édes mangóchutney
Adag: 1 adag (0.75 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg finomra vágott datolya
3 nagy zöld, szeletelt mangó
½ teáskanál garam masala
2 és fél dl fehér ecet
2 kisebb friss, finomra vágott chilipaprika
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A nagy, zöld mangókat félbevágjuk, húsukat kiskanállal kikaparjuk. A magról is lenyesegetjük a hozzátapadt húst, és az összes gyümölcsöt vastag szeletekre vágjuk, majd megsózzuk.

2. A garam masalát és a cukrot egy tálba teszünk, és jól összekeverjük. A fehér ecettel együtt átrakjuk egy nagy lábosba, felforraljuk, majd közepes lángon 5 percig forraljuk. Beletesszük a mangószeleteket, a kimagozott, és finomra vágott kisebb friss chilit, a finomra reszelt friss gyömbért, a finomra vágott datolyát, és 1 óra alatt puhára főzzük a mangót. Főzés közben gyakran kevergetjük, nehogy a chutney leragadjon vagy leégjen az edény fenekére, főleg a főzés vége felé.

3. Azonnal nagyon tiszta, előmelegített üvegekbe kanalazzuk és lezárjuk. Az üvegeket 2 percig fejre állítjuk, majd visszafordítjuk és hűlni hagyjuk. 6 hónapig eláll. 7,5 dl lesz belőle. Currys ételekhez kínáljuk.

Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.

Garam masala

Garam masala
4 rúd fahéj
4 evőkanál koriandermag
2 evőkanál római kömény
0.5 teáskanál reszelt szerecsendió
1.5 evőkanál egész fekete bors
1 teáskanál szegfűszeg

1. A kardamomhüvelyt, az összetördelt fahéjrudat, a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fekete szemes borsot és a szegfűszeget külön-külön addig pörköljük, amíg aromájuk illatozni kezd, majd mindegyiket félretesszük hűlni.

2. A kardamomot meghámozzuk, a magokat megtartjuk, a héját eldobjuk.

3. A fűszereket háztartási robotgép keverőjébe tesszük, és addig őröljük, amíg sima port nem kapunk. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. Fertőtlenített üvegben tárolva 3 hónapig is eláll.

Édes mangóchutney
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 598 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Édes mangóchutney
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
recept beküldése