Pontyhalászlé

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, irdalás, szűrés

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg ponty
20 dkg vöröshagyma
1 db paradicsom
1 csipet pirospaprika
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt cseresznyepaprika
Elkészítés:

A megtisztított pontyot szárazra töröljük, majd levágjuk az uszonyait, a farkát és a fejét, majd a hal derekát filézzük, az ikrát és a tejet - ha van benne -, félretesszük.

A filézésből nyert csontokat és a fejet bő vízben főni tesszük, hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát és a sót. Lassú forralással 90-120 percet főzzük, majd leszűrjük.

A halfilét sűrűn beirdaljuk, kb. 2 centis darabokra vágjuk és besózzuk. Közben a leszűrt halászlét lassan forraljuk, tetejére jó minőségű fűszerpaprikát hintünk. Beletesszük az előkészített halfiléket, a halikrát, a haltejet, a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát (télen a lecsót). Ha szükséges, utánasózzuk, és lassan készre főzzük. Ízlés szerint cseresznyepaprikával fűszerezhetjük, de ügyelni kell arra, hogy az étel ne legyen túl erős. Forrón tálaljuk.

Hozzászólás beküldése:

Pontyhalászlé
Pontyhalászlé
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
,
Régi magyar halételek
(Kossuth Kiadó, 1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek receptjeit adja közre. A főtt, sült, pirított, rántott, párolt, leveses, mártásos, paprikás, fűszeres és egyéb... bővebben...