Trüffeltorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tortakarima, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, dermesztés, forralás, gőzölés, habverés, kikeverés, sütés, szitálás, töltés, törés

Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
55 dkg apróra darabolt étcsokoládé
6 és fél dkg cukorszirup
5 dl tejszín
2 lap zselatin
vagy
1 teáskanál zselatinpor
A piskótatésztához:
2 db tojás
2 és fél evőkanál kristálycukor
4 evőkanál finomliszt
1 evőkanál kakaópor
dl rum
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj
A szóráshoz:
igény szerint kakaópor
Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű, 5,5 cm magas, kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. A tojást és a cukrot keverőtálba tesszük, az edény peremére ültetjük, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érjen a forró vízhez. A keveréket, elektromos habverővel, 5-10 perc alatt sűrű masszává verjük, amíg széles sávokban leválik a habverőről. A tálat leemeljük az edényről, és a masszát tovább verjük, amíg kihűl. Hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd a keverőlapáttal óvatosan beleforgatjuk a habos masszába. A piskótatésztát beletöltjük a tortaformába, a tetejét elsimítjuk, és a sütőben 15 percig sütjük, amíg a közepe enyhe nyomásra visszaugrik és a tészta a forma szélétől kissé elválik. Sütőrácsra borítjuk, hűlni hagyjuk.

2. A piskóta száraz felületét hosszú pengéjű recés késsel levágjuk úgy, hogy másfél cm vastag tortalap maradjon. A piskótalapot 20 cm átmérőjű kartonalátétre helyezve tesszük a formába, vagy a tortaforma aljával együtt csúsztatjuk vissza. A piskótát meglocsoljuk a rummal.

3. A darabokra tört, jó minőségű étcsokoládét keverőtálba tesszük, és vízgőz fölött, miként a tojás és a cukor keverékével tettük az első lépésben, felolvasztjuk. Amint felolvadt a csokoládé, a tálat leemeljük az edényről. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, vagy a zselatinport 1 evőkanál hideg vízzel elkeverjük, gyöngyöző vízzel telt edény fölé állítjuk és hagyjuk, hogy megduzzadjon. 1 dl vizet edénybe öntünk, a glükóz szirupot hozzáadjuk, felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A megduzzadt zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és a meleg glükóz sziruphoz adjuk, vagy pedig a megduzzadt zselatinport oldjuk fel folyamatos keverés mellett a szirupban. A meleg folyadékot a csokoládéra öntjük, kis habverővel aláforgatjuk. Ha csomós maradna, gőz fölött óvatosan felmelegítjük, simára keverjük, majd lehűtjük.

4. A tejszínt kemény habbá felverjük, míg lágy csúcsokat képez, és kíméletesen a lehűtött csokoládés keverékbe forgatjuk. Ne keverjük túl sokáig. A kapcsos tortaformát egészen a pereméig töltjük a trüffelkrémmel, felületét a keverőlapáttal elsimítjuk. A tortát hűtőszekrénybe tesszük, dermedni hagyjuk (ez több órát vesz igénybe).

5. Egy forró vízbe mártott, kicsavart konyharuhát 30 másodpercre a forma köré csavarunk, hogy könnyebben kivehessük a tortát a formából. Megszórjuk kakaóporral és a kés hátával berácsozzuk. A maradék csokoládét a fentebb leírtak szerint felolvasztjuk. A folyékony csokoládét sütőpapírra öntjük, 2 mm vastagon elsimítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg megdermed, majd a papírról nagy darabokban leválasztva, díszítésképpen a torta oldalához tapasztjuk. Tálaláskor tortatálra csúsztatjuk.

Durva csokoládéreszeléket könnyen és gyorsan a háztartási robotgép segítségével állíthatunk elő.
Ez az ínyencfalat minden bizonnyal csodálatot vált ki a csokoládérajongók körében.
A gazdag ízvilágú édességhez erős presszókávét kínáljunk Egy tálka friss eper is kiváló kísérője lehet.
Hozzászólás beküldése:

Trüffeltorta
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé
(Vince Kiadó, 2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a trüffeltortát és a csokoládéhabot? Ez a kötet egyszerű, könnyen követhető lépésekben mutatja be, miként... bővebben...