zöldséghámozó

zöldséghámozó

A zöldségek tisztításához elegendő egy 5-6 cm pengehosszúságú, az éle felé enyhén begörbülő zöldségtisztító kis kés, mely például a répafélék külső részének lekaparásakor kevésbé terheli kezünk és csuklónk ízületeit. Mivel rövid, ezért szebben és gyorsabban elvégezhetők az olyan apróbb munkafolyamatok is vele, mint a sérült részek kikanyarítása vagy a krumpli „szemeinek kibökése".
Ezen munkákhoz még alkalmasabb eszköz a „lant” alakú, lengőkéses zöldséghámozó.
Ebből a fajtából - mivel kezünket jobban terheli - a kés alakú kevésbé alkalmatos,"elhúz".
Ezeknél lényeges tudnivaló, hogy csak az edzett acélból készült pengéjűek ( kék a penge) éltartóbbak.
A fogazott változatával a hámozáson kívül hosszú, hajszálvékony, dekoratív zöldségszálakat is tudunk készíteni (sárgarépa, cukkini, stb.), melyek nagyon mutatósak hidegtálak, saláták készítésénél.
Csokoládé forgácsok készítésére is kiválóan használható, szebb lesz az eredmény mintha reszelővel készítettük volna.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció