nyújtófa

sordrófa

nyújtófa

Többnyire bükkfából készített, 3 cm átmérőjű, egy méteres henger, mellyel gyúrt tésztákat vagy sütemények tésztáit lapítjuk, formázzuk, sodorjuk a kívánt alakra, méretre. Cukrászok használnak egy fele ilyen hosszú, de 5 - 6 cm átmérőjű, két végén megfogható bütyökkel ellátott változatot is. Ez alkalmasabb puhább tészták, grillázsok, szaloncukor masszák formázására. Ennek hosszabb változatával a keményre gyúrt, vagy hideg, nehezen alakítható tésztákat sodorhatjuk ki. Ezt legkönnyebben úgy végezhetjük, hogy a sodrófát a bal kezünkkel a tésztára nyomjuk, miközben a csücske felé görgetjük legyezőalakban, míg a jobb kezünkkel csak fixáljuk a sodrófát. Másik irányba sodorva természetesen kezet és irányt váltunk. Kis gyakorlattal ezzel a technikával bármilyen formára könnyen alakíthatjuk a tésztát.
Ritkábban készítenek sodrófát fémből, műanyagból, s még márványból is. Fontos tudnivaló, hogy a sodrófát súrolni nem, csak meleg lúgos vízzel elmosni szabad.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció