formázás

dresszírozás

formázás
A formázást az alapanyagok előkészítésekor végezzük azon célból, hogy a tálaláskor az étel "csinos" és gusztusos legyen

Húsoknál - egészben sült húsoknál a sütés előtt a lelógó részeket levágjuk, hogy a sütendő húsdarabnak szép formája legyen. Ha olyan részt sütünk, mely várhatóan nem tartja meg a formáját zsineggel - hurokkötéssel - megkötözzük úgy, hogy a kívánt formát kapjuk. Ezzel biztosítjuk, hogy az elkészült sült szépen és jól szeletelhető legyen. Borjúlapocka, göngyölt és tekert húsok esetében alkalmazzuk általában.
Hidegkonyhai készítményeknél - azt hívjuk dresszírozásnak, amikor a nyomózsákba tett alapanyagot - különböző krémek, majonéz, vajkrémek, stb. - különböző formákban kinyomva visszük fel a díszítendő ételre.
Desszertek, torták, sütemények - a hidegkonyhai készítményekhez hasonlóan a cukrászatban is alkalmazzuk a nyomózsákba töltött krémekkel, habokkal való díszítést. Ugyancsak gyakran alakítunk ki tésztákból is különböző formákat.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció