darálás

darálás
Húsok, olajos magvak valamilyen géppel történő finomabb-durvább darabkákra történő aprítása

Általában húsokat és sütemények töltelékéhez az olajos magokat daráljuk - diót, mandulát, mogyorót.
A húsok darálása előtt praktikus a húsról az inakat, hártyákat,csontdarabkákat, porcogókat eltávolítani, mivel ezt a daráló nem "viszi el" , rátekerednek a gép alkatrészeire és ha mégis az ételbe kerülnek gusztustalanok. A kolbászokba, hurkákba, töltelékekbe, rakott ételekbe, fasírozottakba kerülő húsokat és hájat daráljuk. Többször átdarálva vagy kis lyukú kést használva finomabb, nagy lyukú kést alkalmazva durvább darálékot kapunk.
A szalámikba kerülő húsokat nem darálják, hanem egy speciális géppel (Kreuter) apró kockákra vágják.
A mákot egy mákdarálóval lehet igazán megőrölni, mert ennek a speciális hengere összezúzza a mákszemeket, így kiszabadítva a bennük lévő olajat és aromát. A kávédarálóban történő mákdarálás önbecsapás és a végeredmény siralmas és emészthetetlen.
A diót is érdemes finom lyukú sajtdarálón átküldeni, kivéve ha a recept kifejezetten durvára őröltet ír elő.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció