gyúrás

gyúrás
A lisztet tojással és ritkán vízzel vagy a receptben megadott más összetevőkkel formázható tésztává állítjuk össze...

Gyúrással készítjük a levesbe való tésztákat, metélteket, lebbencseket és egyes töltött tésztákat. A tészta gyúrása úgy történik, hogy a lisztet rászitáljuk a gyúródeszkára, közepébe mélyedést készítünk, s ebbe ütjük a tojást, s adjuk hozzá a sót. Alaposan kidolgozzuk, cipót formálunk belőle és letakarva pihentetjük 10-15 percig, majd sodrófával, a szükséges vastagságúra kinyújtjuk.
A deszkát és a nyújtófát belisztezzük. A tésztát kisodrása után vágjuk a kívánt formára . Szétterítve néhány percig pihentetjük főzés előtt.

Vannak olyan süteményreceptek, melyeknek a tésztáját gyúrással kell elkészítenünk. Ezek készítésekor mindig pontosan kövessük a receptben előírtakat.

A tésztákon kívül gyúrással készíthetjük elő a darált hússal készülő fasírtokat, pástétomokat és töltelékeket. Ha kézzel gyúrjuk össze a hozzávalókat azok sokkal jobban elkeverednek, homogenizálódnak, mintha csak kevergetjük.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük könnyebbé a tészta gyúrását?
A tésztagyúrás hagyományosan a gyúródeszkán történik. Természetesen könnyíthetünk a munkánkon, ha kézi mixert és egy tálat használunk. Tegyük a hozzávalókat egy tálba és a dagasztókarok segítségével alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Mit tegyünk, hogy jól keljen a tésztánk?
Ha a tészta nem kellően kel, gyúrjuk át. Ily módon átszellőztetjük a tésztát, és az élesztőgombák újra teszik a dolgukat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Édes finomságok a nagyi konyhájából Édes finomságok a nagyi konyhájából
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Könnyed márványkalács, finom vajkrémmel töltött torta vagy morzsás sütemény - ezek a klasszikusok...

Desszertek Desszertek
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi...

33 édesség 33 édesség
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Nagyi válogatott süteményei Nagyi válogatott süteményei
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2012)

Ha valakik, akkor nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeik...

A nagyi sütije A nagyi sütije
Kiadó: Szalay Kiadó (2010)

Ha valaki, akkor nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeik...

155 régi étek 155 régi étek
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Sütemények aranykönyve Sütemények aranykönyve
Szerzők: Bardi, Carla, Egan, Pamela, Moore, Brenda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
155 tepsis sütemény 155 tepsis sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Ha a finom sütemények illata bejárja a házat, nehéz ellenállni a csábításnak. Sebaj, egy egész tepsiből...

Kapcsolódó cikkek