forrázás

forrázás
A forrázás egyes főzésre szánt alapanyag forrásban lévő vízzel történő leöntése...

Többféle célból végezzük.
Erős ízű, túlzottan "illatos", faggyús húsok esetében (birka, öregebb marha) a hús élvezeti értékének növelése a cél.
Túl savanyú káposzta ehetővé tétele.
Töltésre szánt édes káposzta -, torma -, kelkáposzta -, szőlőlevelek puhítása.
Csuka pikkelyeinek, angolna nyálkájának könnyebb eltávolítása érdekében. Ezeket óvatosan kevés vízzel végezzük, mert bőrük könnyen lefő a húsról.
Egyes disznóvágási szokások szerint a pörzsölés előtt forrázással távolítják el a szőrt a sertésről.
Háziszárnyasok tollát, lábuk sárga felső bőrét forrázás után a bőrük megsértése nélkül könnyebb eltávolítani.
Egyes tészták készítésekor a lisztet leforrázzuk.
Néhány " kényesebb" zöldséget (pl. spárgát) mélyfagyasztás előtt a forrásban lévő vízben történő blansírozás helyett elég leforrázni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció