zúzás

zúzás
A zúzás, a törés és őrlés rokon konyhatechnikai eljárások...

Ezen eljárások során a különböző konyhai alapanyagokat éles eszközök - kések, húsdaráló, kuter - használata nélkül aprítjuk, daraboljuk. Ehhez nagyon praktikus konyhai eszközöket használhatunk ma már. Fokhagymapréssel zúzzuk szét a fokhagymagerezdeket. A mákot mákdarálóval zúzzuk szét, bár darálásnak nevezzük, de az igazi mákdaráló szétzúzza az apró szemeket, felszabadítva az ízanyagokat és a magokban lévő olajat. Ugyanezen az elven működnek a konyhai és asztali borsdarálók is.
A töréshez használt legrégebbi eszközeink a különböző mozsarak, melyekben friss és szárított fűszereket, magokat tudunk a megkívánt méretre törni vagy zúzni.
Az alma pépessé reszelése is zúzásnak minősül, ha a hagyományos almareszelővel végezzük el ezt a műveletet.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció