articsóka

alcachofa, artichoke, carciofo, olasz paréj

articsóka
A fejes saláta rokonságába tartozó zöldség, amelyet elsősorban a mediterrán országokban fogyasztanak...

Származása és elterjedése

A fészkes virágúak családjába tartozik, botanikailag a fekete gyökér, a fejes saláta, a csicsóka tartozik a rokonai közé. Feltehetőleg Irán környékéről származik, de ma a Földközi-tenger mellékén honos. Az antik korban a rómaiak és a görögök szerelem serkentő növénynek tartották. Legnagyobb mennyiségben a spanyolok, olaszok, franciák és a görögök fogyasztják.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

Gazdag ballasztanyagokban, kalória értéke alacsony, tartalmaz magnéziumot, káliumot, alkaloidokat, flavonoidokat és fehérjét. Dél-Európában gyógynövényként is használják, levele vizelethajtó, szára reumás és köszvényes fájdalom csillapító. Csökkenti a koleszterin szintet. Kivonatai segítik az epe működését.

Konyhai felhasználása

Íze kellemes, fűszeres, ínyencségnek számít. Előételként citromosan, friss zöldfűszerekkel, illetve olívaolajban sütve tálalják, de használják köretként, salátaként sütve, párolva. Fiatal, fel nem nyílt fészekvirágzatát (zárt virágrügyét) fogyasztjuk. Feldolgozásánál a fás szárakat maradéktalanul el kell távolítanunk. A bimbókat sós vízzel teljesen ellepve, fedő alatt főzzük meg.

Tisztítása

Az articsókának csak a zsenge belső része - a szíve - ehető. Tisztításkor levágjuk a levélcsokor felső harmadát és eltávolítjuk a keményebb külső leveleket: kifelé-lefelé húzva egy mozdulattal lecsapjuk őket a szárról. Az így előkészített articsókát hosszában éles késsel félbevágjuk és a közepéből kivesszük a bolyhos részt. A vágási felületet azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon.

Előkészítése töltésre

A szárát letörjük, és a szár segítségével a szálakat kihúzzuk. A leveleket lebontjuk, és a szívvel együtt sóval me 1 citrom levélel ízesített vízben, lefedve 20-35 percig főzzük, majd leszűrjük. Tűvel vagy hegyes késsel meggyőződünk róla, hogy megpuhult-e. A szára felőli részről egy lapot levágunk, és eldobjuk. A szálas belsejét kanállal kiszedjük, így üreget kapunk: most már megtölthetjük.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a kisebb bimbókat keressük. A szárvégeket és a külső leveleket távolítsuk el a felhasználás előtt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Vicces kölyökkaják Vicces kölyökkaják
Kiadó: Vince Kiadó (2012)

Egyszerűen elkészíthető látványos szendvicsek, bolondos zsemlék és más péksütemények – hogy a gyerekek...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Kapcsolódó cikkek