csalán

ortica, ortiga

csalán
Az ország egész területén előforduló, évelő növény...

Jellemzői

Minden szerve fullánkszőrökkel borított, érintése égető, viszkető fájdalommal jár.
Glikozidákat, cseranyagot, hangyasavat, ecetsavat, hisztamint, B- és C-vitamint, viaszt, cukrot, klorofilt, szerves savakat, ásványi sókat és glükokinint (vércukorszintet csökkentő anyagot) tartalmaz.

Élettani hatása

Gyógyteaként a reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bőrkiütések ellen lehet ellenszer, illetve vértisztítóként, vizelethajtóként is használják.

Konyhai felhasználása

Elsődlegesen gyógyteaként használják, de a friss, zöld csalán levesbe és főzelékbe aprítva is felhasználható. A csalánsaláta a fejes salátának megfelelően ízesíthető, tálalható, de keverhető hozzá hagyma, ill. más zöldség is. Friss hajtásaiból tejjel frissítő turmix készíthető. Színezhető vele gyúrt tészta, palacsinta, és gombóc is. Tojással elkeverve, jól fűszerezve kiváló töltelék különböző tésztákba. Készíthető belőle leves és főzelék is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció