édesburgonya

batata, camote, kumara

édesburgonya
Az édesburgonya - mely botanikailag még csak nem is rokona a burgonyának.

Elterjedése, jellemzői
Két géncentruma alakult ki, az egyik Közép-Amerikában a másik pedig Óceániában. A trópusi területeken elterjedt és kedvelt, Amerika melegebb vidékein kívül Afrikában és Kínában is termesztik.
Két típusa van - az egyik fehér, világos szürke húsú, héja mély lila, a másik sötét narancssárga húsú, sárgás színű héjjal. Ez az édesebb változat, íze az édes sütőtökre emlékeztet.

Beltartalma, élettani hatása
Foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaz. Vitaminok közül C, A és E vitamin tartalma jelentős. Fehérje tartalma a tojáséhoz hasonló. Szénhidrátban gazdag. Kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.

Konyhai felhasználása
Kellemes édes, fűszeres íze jól harmonizál egyes húsokkal, különösen a pulykával és a sertéssel. Köretként tálalva érvényesül az édes és sós ízek harmóniája. A kreol konyhában őrölve kenyeret és süteményt is készítenek belőle. Amerikában a Hálaadás-i menü elképzelhetetlen kandírozott batáta nélkül. Csőben sütve nem ajánlatos elkészíteni, mert túl édes. Főzve nagyon kellemes az íze.
Vásárlási tanács
A kisebb és közepes méretű példányokat vásároljuk, a nagyok fásak lehetnek. Ne legyen fonnyadt, csírázott.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció