feketegyökér

black salsify, salsifí negro, Schwarzwurzel, scorzonera, spanyol pozdor, téli spárga

feketegyökér
A korszerű, egészséges táplálkozás egyik alapzöldsége Európában...

Dél-Európában őshonos. Spanyolországból származik A 16-17. század óta termesztik. Nyugat- és Dél-Európában ma is kedvelt zöldségféle, míg nálunk az 1950-es évek után teljesen kiszorult a termesztésből.

Jellegzetessége

A kifejlett, érett növény a föld alatt 30 cm-es, míg a felszínen akár a másfél métert is meghaladhatja, de csak a föld alatti részt fogyasztjuk.

Fajtái

Két fajtája van. Az úgynevezett duplex középhosszú, cölöp formájú, egyenes, sötétbarna. A másik, a Hoffmann-féle feketecölöp hosszabb, tompa végű, egyenes és feketésbarna.

Beltartalma

Vitaminokban rendkívül gazdag - B1, B2. Cukortartalma magas, 12%. Tartalmaz még ásványi sókat.

Konyhai felhasználása

Nyersen, reszelve, citromlével és majonézzel, egyfajta salátaként, de legygyakrabban főzve fogyasztják. Gyökerét gyakran a spárgához hasonlóan készítik el. Francia- és Olaszországban kedvelt téli főzeléknövény. Ajánlott sonkához, sültekhez és panírozott ételekhez is. Legegyszerűbb elkészítési módja: a zöldséget megmossuk, megpucoljuk, majd sós vízben 25 percet főzzük.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció