bab

beens, Bohnen, fagioli, frijoles, haricots, paszuly

A pillangós növények családjába tartozó, hüvely termésű növény. Az egész világon elterjedt fontos zöldségfélénk, amit fehérje tartalma még értékesebbé tesz. A vegetáriánus konyhák fontos alapanyaga...

Származása és elterjedése

Közép-Amerika, Mexikó a hazája. Ezeken a területeken és Dél-Amerika egyes országaiban a mai napig nagyon fontos élelmiszer, melyet gyakorlatilag minden nap fogyasztanak, általában rizzsel együtt. A 16.. században került Európába, elsőként a karós bab. A bokorbabot később kezdték termeszteni. Mielőtt Európába került szerepét a lóbab töltötte be, melyet ma már elsősorban takarmánynak termesztenek.

Beltartalmi értéke

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz. A zöldbab B1-B2-B5-B9 vitamint, karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

A fehér hüvelyű zöldbab hüvelyrésze inzulint tartalmaz, s emellett vizelethajtó és vesetisztító hatása is van. A szárazbabból őrölt lisztet gyulladás, kelések esetén borogatásra használták.

Típusai

A babot a magyar konyha három formában használja:
zöldbab, amikor a zsenge állapotban leszedett hüvellyel, kifejtés nélkül fogyasztjuk. Ennek ismert a zöld és fehér hüvelyű változata. Nálunk az utóbbi a kedveltebb. A zöld hüvelyű változatok formában gazdagabbak, vannak széles hüvelyű változatok, valamint a Nyugat -Európában rendkívül kedvelt vékony un. ceruzababok. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hüvelyek ruganyosak legyenek, könnyen, roppanva törjenek. Ha elhajlik a hüvely ahelyett, hogy elpattanna nem friss az áru. A hüvelyeket szálkátlanítani kell főzés előtt. Konzerválással és mélyhűtéssel is jól tartósítható.
fejteni való bab – akkor szedik le, amikor a hüvelyben a szemek már kifejlődtek, de nem érettek, s a hüvely sem száraz még. Vásárlásnál a fényes, nem ráncos ép szemeket keressük. Színben rendkívül változatosak, s általában nagy szemű fajták. Tartósítani mélyhűtéssel szokták.
száraz bab – a szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Szép, fényes szemű száraz babot vásároljunk. Ne legyen zsizsikes – ha szúrt szemeket látunk akkor garantáltan zsizsikes lesz a bab. Lehet még molyos, ebben az esetben piszkosfehér kis gömböket láthatunk a bab között. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

Konyhai felhasználása

Minden típusából készül leves és főzelék a magyar konyhában. Salátáknak is fontos alapanyagai. Szárazbabból nagyon finom babpüré készíthető. Fűszernövények közül a borsikafű (csombor), a tárkony nagyon jó ízhatást ad a babételeknek, zöldbabnál még a zöldpetrezselymet, borsfűt, a csombort, a kaprot és a bazsalikomot, száraz babnál pedig a babérlevelet és a fokhagymát ajánlhatjuk.
Mivel a nyers zöldbab mérgező anyagot (phasin-t) tartalmaz, amely azonban főzéskor lebomlik, e főzelékfélét fogyasztás előtt blansírozni kell.

Tippek, fortélyok

Hogyan gyorsíthatjuk a bab főzését?
Gyorsabban puhul a száraz bab, ha csak főzés után sózzuk meg, de így készítve ízetlenebb lesz.
Hogyan tehetjük könnyebben emészthetővé a babot?
A száraz bab nem tartozik a könnyű ételek közé, de ha átpasszírozzuk, akkor sokkal könnyebben emészthető.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Jamie vacsorái Jamie vacsorái
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják,...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Villámgyors grillezés Villámgyors grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)

Negyvennél is több villámreceptet kínálunk hús, hal, zöldségek grillezésre, melyeket különböző kenyerek,...

Kapcsolódó cikkek