bab

beens, Bohnen, fagioli, frijoles, haricots, paszuly

A pillangós növények családjába tartozó, hüvely termésű növény. Az egész világon elterjedt fontos zöldségfélénk, amit fehérje tartalma még értékesebbé tesz. A vegetáriánus konyhák fontos alapanyaga...

Származása és elterjedése

Közép-Amerika, Mexikó a hazája. Ezeken a területeken és Dél-Amerika egyes országaiban a mai napig nagyon fontos élelmiszer, melyet gyakorlatilag minden nap fogyasztanak, általában rizzsel együtt.  A 16.. században került Európába, elsőként a karós bab. A bokorbabot később kezdték termeszteni. Mielőtt Európába került szerepét a lóbab töltötte be, melyet ma már elsősorban takarmánynak termesztenek.

Beltartalmi értéke

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz.  A zöldbab B1-B2-B5-B9 vitamint, karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

A fehér hüvelyű zöldbab hüvelyrésze inzulint tartalmaz, s emellett vizelethajtó és vesetisztító hatása is van. A szárazbabból őrölt lisztet gyulladás, kelések esetén borogatásra használták.

Típusai

A babot a magyar konyha három formában használja:
zöldbab, amikor a zsenge állapotban leszedett hüvellyel, kifejtés nélkül fogyasztjuk. Ennek ismert a zöld és fehér hüvelyű változata. Nálunk az utóbbi a kedveltebb. A zöld hüvelyű változatok formában gazdagabbak, vannak széles hüvelyű változatok, valamint a Nyugat -Európában rendkívül kedvelt vékony un. ceruzababok. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hüvelyek ruganyosak legyenek, könnyen, roppanva törjenek. Ha elhajlik a hüvely ahelyett, hogy elpattanna nem friss az áru. A hüvelyeket szálkátlanítani kell főzés előtt. Konzerválással és mélyhűtéssel is jól tartósítható.
fejteni való bab – akkor szedik le, amikor a hüvelyben a szemek már kifejlődtek, de nem érettek, s a hüvely sem száraz még. Vásárlásnál a fényes, nem ráncos ép szemeket keressük. Színben rendkívül változatosak, s általában nagy szemű fajták. Tartósítani mélyhűtéssel szokták.
száraz bab – a szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Szép, fényes szemű száraz babot vásároljunk. Ne legyen zsizsikes – ha szúrt szemeket látunk akkor garantáltan zsizsikes lesz a bab. Lehet még molyos, ebben az esetben piszkosfehér kis gömböket láthatunk a bab között. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

Konyhai felhasználása

Minden típusából készül leves és főzelék a magyar konyhában. Salátáknak is fontos alapanyagai. Szárazbabból nagyon finom babpüré készíthető. Fűszernövények közül a borsikafű (csombor), a tárkony nagyon jó ízhatást ad a babételeknek, zöldbabnál még a zöldpetrezselymet, borsfűt, a csombort, a kaprot és a bazsalikomot, száraz babnál pedig a babérlevelet és a fokhagymát ajánlhatjuk. 
Mivel a nyers zöldbab mérgező anyagot (phasin-t) tartalmaz, amely azonban főzéskor lebomlik, e főzelékfélét fogyasztás előtt blansírozni kell.

Hozzászólás beküldése:

Kapcsolódó könyvek

550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

33 padlizsán recept
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)

A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

33 mangold recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Compu-Typo Kft. (1992)

A mangold - régies nevén a mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre...

Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Jamie vacsorái
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják,...

A legfinomabb saláták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara , Dr. Strunz, Ulrich , Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek

Tippek, fortélyok

Hogyan gyorsíthatjuk a bab főzését?
Gyorsabban puhul a száraz bab, ha csak főzés után sózzuk meg, de így készítve ízetlenebb lesz.
Hogyan tehetjük könnyebben emészthetővé a babot?
A száraz bab nem tartozik a könnyű ételek közé, de ha átpasszírozzuk, akkor sokkal könnyebben emészthető.