bab

beens, Bohnen, fagioli, frijoles, haricots, paszuly

bab
A pillangós növények családjába tartozó, hüvely termésű növény. Az egész világon elterjedt fontos zöldségfélénk, amit fehérje tartalma még értékesebbé tesz. A vegetáriánus konyhák fontos alapanyaga...

Származása és elterjedése

Közép-Amerika, Mexikó a hazája. Ezeken a területeken és Dél-Amerika egyes országaiban a mai napig nagyon fontos élelmiszer, melyet gyakorlatilag minden nap fogyasztanak, általában rizzsel együtt. A 16.. században került Európába, elsőként a karós bab. A bokorbabot később kezdték termeszteni. Mielőtt Európába került szerepét a lóbab töltötte be, melyet ma már elsősorban takarmánynak termesztenek.

Beltartalmi értéke

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz. A zöldbab B1-B2-B5-B9 vitamint, karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

A fehér hüvelyű zöldbab hüvelyrésze inzulint tartalmaz, s emellett vizelethajtó és vesetisztító hatása is van. A szárazbabból őrölt lisztet gyulladás, kelések esetén borogatásra használták.

Típusai

A babot a magyar konyha három formában használja:
zöldbab, amikor a zsenge állapotban leszedett hüvellyel, kifejtés nélkül fogyasztjuk. Ennek ismert a zöld és fehér hüvelyű változata. Nálunk az utóbbi a kedveltebb. A zöld hüvelyű változatok formában gazdagabbak, vannak széles hüvelyű változatok, valamint a Nyugat -Európában rendkívül kedvelt vékony un. ceruzababok. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hüvelyek ruganyosak legyenek, könnyen, roppanva törjenek. Ha elhajlik a hüvely ahelyett, hogy elpattanna nem friss az áru. A hüvelyeket szálkátlanítani kell főzés előtt. Konzerválással és mélyhűtéssel is jól tartósítható.
fejteni való bab – akkor szedik le, amikor a hüvelyben a szemek már kifejlődtek, de nem érettek, s a hüvely sem száraz még. Vásárlásnál a fényes, nem ráncos ép szemeket keressük. Színben rendkívül változatosak, s általában nagy szemű fajták. Tartósítani mélyhűtéssel szokták.
száraz bab – a szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Szép, fényes szemű száraz babot vásároljunk. Ne legyen zsizsikes – ha szúrt szemeket látunk akkor garantáltan zsizsikes lesz a bab. Lehet még molyos, ebben az esetben piszkosfehér kis gömböket láthatunk a bab között. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

Konyhai felhasználása

Minden típusából készül leves és főzelék a magyar konyhában. Salátáknak is fontos alapanyagai. Szárazbabból nagyon finom babpüré készíthető. Fűszernövények közül a borsikafű (csombor), a tárkony nagyon jó ízhatást ad a babételeknek, zöldbabnál még a zöldpetrezselymet, borsfűt, a csombort, a kaprot és a bazsalikomot, száraz babnál pedig a babérlevelet és a fokhagymát ajánlhatjuk.
Mivel a nyers zöldbab mérgező anyagot (phasin-t) tartalmaz, amely azonban főzéskor lebomlik, e főzelékfélét fogyasztás előtt blansírozni kell.

Tippek, fortélyok

Hogyan gyorsíthatjuk a bab főzését?
Gyorsabban puhul a száraz bab, ha csak főzés után sózzuk meg, de így készítve ízetlenebb lesz.
Hogyan tehetjük könnyebben emészthetővé a babot?
A száraz bab nem tartozik a könnyű ételek közé, de ha átpasszírozzuk, akkor sokkal könnyebben emészthető.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Házi nyári menük Házi nyári menük
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1996)

A friss zöldségfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvetően fontos, mivel a vízben oldható...

A legfinomabb vegetáriánus ételek A legfinomabb vegetáriánus ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Jamie vacsorái Jamie vacsorái
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják,...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

33 mangold recept 33 mangold recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Compu-Typo Kft. (1992)

A mangold - régies nevén a mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Kapcsolódó cikkek