bab

beens, Bohnen, fagioli, frijoles, haricots, paszuly

A pillangós növények családjába tartozó, hüvely termésű növény. Az egész világon elterjedt fontos zöldségfélénk, amit fehérje tartalma még értékesebbé tesz. A vegetáriánus konyhák fontos alapanyaga...

Származása és elterjedése

Közép-Amerika, Mexikó a hazája. Ezeken a területeken és Dél-Amerika egyes országaiban a mai napig nagyon fontos élelmiszer, melyet gyakorlatilag minden nap fogyasztanak, általában rizzsel együtt. A 16.. században került Európába, elsőként a karós bab. A bokorbabot később kezdték termeszteni. Mielőtt Európába került szerepét a lóbab töltötte be, melyet ma már elsősorban takarmánynak termesztenek.

Beltartalmi értéke

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz. A zöldbab B1-B2-B5-B9 vitamint, karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

A fehér hüvelyű zöldbab hüvelyrésze inzulint tartalmaz, s emellett vizelethajtó és vesetisztító hatása is van. A szárazbabból őrölt lisztet gyulladás, kelések esetén borogatásra használták.

Típusai

A babot a magyar konyha három formában használja:
zöldbab, amikor a zsenge állapotban leszedett hüvellyel, kifejtés nélkül fogyasztjuk. Ennek ismert a zöld és fehér hüvelyű változata. Nálunk az utóbbi a kedveltebb. A zöld hüvelyű változatok formában gazdagabbak, vannak széles hüvelyű változatok, valamint a Nyugat -Európában rendkívül kedvelt vékony un. ceruzababok. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hüvelyek ruganyosak legyenek, könnyen, roppanva törjenek. Ha elhajlik a hüvely ahelyett, hogy elpattanna nem friss az áru. A hüvelyeket szálkátlanítani kell főzés előtt. Konzerválással és mélyhűtéssel is jól tartósítható.
fejteni való bab – akkor szedik le, amikor a hüvelyben a szemek már kifejlődtek, de nem érettek, s a hüvely sem száraz még. Vásárlásnál a fényes, nem ráncos ép szemeket keressük. Színben rendkívül változatosak, s általában nagy szemű fajták. Tartósítani mélyhűtéssel szokták.
száraz bab – a szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Szép, fényes szemű száraz babot vásároljunk. Ne legyen zsizsikes – ha szúrt szemeket látunk akkor garantáltan zsizsikes lesz a bab. Lehet még molyos, ebben az esetben piszkosfehér kis gömböket láthatunk a bab között. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

Konyhai felhasználása

Minden típusából készül leves és főzelék a magyar konyhában. Salátáknak is fontos alapanyagai. Szárazbabból nagyon finom babpüré készíthető. Fűszernövények közül a borsikafű (csombor), a tárkony nagyon jó ízhatást ad a babételeknek, zöldbabnál még a zöldpetrezselymet, borsfűt, a csombort, a kaprot és a bazsalikomot, száraz babnál pedig a babérlevelet és a fokhagymát ajánlhatjuk.
Mivel a nyers zöldbab mérgező anyagot (phasin-t) tartalmaz, amely azonban főzéskor lebomlik, e főzelékfélét fogyasztás előtt blansírozni kell.

Hozzászólás beküldése:

Kapcsolódó könyvek

Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Különleges köretek könyve
Szerzők: Eisenstock Ildikó, Pákozdi Judit
Kiadó: Gladiátor Kiadó (2000)

A köretek a magyar konyha mostohagyermekei. Egy háziasszony hírnevét remek húsételek, titkos receptúrájú...

Villámgyors grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)

Negyvennél is több villámreceptet kínálunk hús, hal, zöldségek grillezésre, melyeket különböző kenyerek,...

Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Ínycsiklandó zöldségfélék
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Paradicsom, gomba, uborka, sárgarépa, karfiol, cukkíni - a fejes, szálas, leveles zöldségek megannyi színt és...

A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Levesek
Szerző: Clements, Carole
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét...

Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara , Dr. Strunz, Ulrich , Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

33 salátakülönlegesség
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Könnyű nyári ebéd, mutatós előétel vagy ínyenc vendégváró különlegesség - 33-as receptsorozatunk újabb...

Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

A legfinomabb vegetáriánus ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek

Tippek, fortélyok

Hogyan gyorsíthatjuk a bab főzését?
Gyorsabban puhul a száraz bab, ha csak főzés után sózzuk meg, de így készítve ízetlenebb lesz.
Hogyan tehetjük könnyebben emészthetővé a babot?
A száraz bab nem tartozik a könnyű ételek közé, de ha átpasszírozzuk, akkor sokkal könnyebben emészthető.