bab

beens, Bohnen, fagioli, frijoles, haricots, paszuly

A pillangós növények családjába tartozó, hüvely termésű növény. Az egész világon elterjedt fontos zöldségfélénk, amit fehérje tartalma még értékesebbé tesz. A vegetáriánus konyhák fontos alapanyaga...

Származása és elterjedése

Közép-Amerika, Mexikó a hazája. Ezeken a területeken és Dél-Amerika egyes országaiban a mai napig nagyon fontos élelmiszer, melyet gyakorlatilag minden nap fogyasztanak, általában rizzsel együtt. A 16.. században került Európába, elsőként a karós bab. A bokorbabot később kezdték termeszteni. Mielőtt Európába került szerepét a lóbab töltötte be, melyet ma már elsősorban takarmánynak termesztenek.

Beltartalmi értéke

A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbabé alacsonyabb. Száraz formában magas a rosttartalma, mely gyakorlatilag emésztés nélkül kerül a bélbe, így gyakran felfújódást okoz. A zöldbab B1-B2-B5-B9 vitamint, karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

A fehér hüvelyű zöldbab hüvelyrésze inzulint tartalmaz, s emellett vizelethajtó és vesetisztító hatása is van. A szárazbabból őrölt lisztet gyulladás, kelések esetén borogatásra használták.

Típusai

A babot a magyar konyha három formában használja:
zöldbab, amikor a zsenge állapotban leszedett hüvellyel, kifejtés nélkül fogyasztjuk. Ennek ismert a zöld és fehér hüvelyű változata. Nálunk az utóbbi a kedveltebb. A zöld hüvelyű változatok formában gazdagabbak, vannak széles hüvelyű változatok, valamint a Nyugat -Európában rendkívül kedvelt vékony un. ceruzababok. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hüvelyek ruganyosak legyenek, könnyen, roppanva törjenek. Ha elhajlik a hüvely ahelyett, hogy elpattanna nem friss az áru. A hüvelyeket szálkátlanítani kell főzés előtt. Konzerválással és mélyhűtéssel is jól tartósítható.
fejteni való bab – akkor szedik le, amikor a hüvelyben a szemek már kifejlődtek, de nem érettek, s a hüvely sem száraz még. Vásárlásnál a fényes, nem ráncos ép szemeket keressük. Színben rendkívül változatosak, s általában nagy szemű fajták. Tartósítani mélyhűtéssel szokták.
száraz bab – a szín, forma és méretgazdagság szinte felsorolhatatlan. Az apró fehér és fekete fajtáktól a lila, barna színű nagy szeműig minden változatot megtalálunk. Szép, fényes szemű száraz babot vásároljunk. Ne legyen zsizsikes – ha szúrt szemeket látunk akkor garantáltan zsizsikes lesz a bab. Lehet még molyos, ebben az esetben piszkosfehér kis gömböket láthatunk a bab között. Főzés előtt egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk, s az áztató lét kiöntjük. Jól és hosszú ideig tárolható. Kedvelt saláta alapanyag a babcsíra.

Konyhai felhasználása

Minden típusából készül leves és főzelék a magyar konyhában. Salátáknak is fontos alapanyagai. Szárazbabból nagyon finom babpüré készíthető. Fűszernövények közül a borsikafű (csombor), a tárkony nagyon jó ízhatást ad a babételeknek, zöldbabnál még a zöldpetrezselymet, borsfűt, a csombort, a kaprot és a bazsalikomot, száraz babnál pedig a babérlevelet és a fokhagymát ajánlhatjuk.
Mivel a nyers zöldbab mérgező anyagot (phasin-t) tartalmaz, amely azonban főzéskor lebomlik, e főzelékfélét fogyasztás előtt blansírozni kell.

Tippek, fortélyok

Hogyan gyorsíthatjuk a bab főzését?
Gyorsabban puhul a száraz bab, ha csak főzés után sózzuk meg, de így készítve ízetlenebb lesz.
Hogyan tehetjük könnyebben emészthetővé a babot?
A száraz bab nem tartozik a könnyű ételek közé, de ha átpasszírozzuk, akkor sokkal könnyebben emészthető.
Hozzászólás beküldése:

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Jamie vacsorái
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják,...

Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Kapcsolódó cikkek