leveles vajastészta

A leveles vajas tészta készítése nem tartozik az egyszerű készítmények közé...

Nagy figyelmet, gondot és főleg gyakorlatot kíván. De nem drága sütemény, ezért jó, ha kipróbáljuk néhányszor a készítését, amíg megtanuljuk.
A készítés lényege, hogy többszöri hajtogatással a tészta réteges, leveles lesz.
Alapanyaga a liszt és a vaj. Vaj helyett használhatjuk bátran a minőségi margarint, mert ugyanolyan leveles tésztát kapunk belőle, mintha vajjal készült volna. A liszt minősége nagyon fontos. Legjobb a magyar sima liszt. A vaj friss és savómentes legyen. Ha nedves a vaj, sűrű szálú ruhába csavarva préseljük ki a savóját. A tészta készítésének legfőbb feltétele a kellő hőfokú hűtés. Mind a vaj, mind a liszt és a hozzá felhasznált víz jó hideg legyen. Négyszer kell kinyújtani és négyszer kell hajtogatni is. Az egyes hajtogatások között hideg helyen pihentetjük.
A hajtogatott leveles vajastésztát többféleképpen felhasználhatjuk. Ebből készül a krémes, a franciakrémes, a búrkifli, a tiroli rétes, a sajtosrúd, stb. tésztája.

Hozzászólás beküldése: