camembert sajt

camembert sajt
Fehérpenészes lágy francia sajt...

Sok sajt a középkor óta létezik, hiszen kolostorokban készítették annak idején, ezzel szemben a camembert csupán 200 éves. Ez az egyetlen sajtfajta, melynek feltalálóját - egyes vélemények szerint - név szerint ismerjük.
Marie Harel parasztasszony egy normandiai faluban, Vimoutiers-ben élt. A francia forradalom idején felfogadott egy Brie környéki papot, aki a sajtkészítés közben a keze alá dolgozott. A vendég ismeretei és Normandia - egyébiránt a legfinomabb calvados hazája - virágzó baktériumflórái szerencsésen egymásra találtak, és ebből az együttműködésből különösen finom termék született, melyből Marie asszony tenyérnyi, kb. negyedkilós, kerek sajtokat formált.
1880 óta csomagolják vékony falú, kerek háncsdobozba, mely csak növelte hírét, miközben a camembert bejárta az országot.
A camembert lágy sajt, friss, nyers tejből készül, mely a borjak gyomrából nyert oltóanyag hatására megalszik. Ezután a sajtmasszát formákba öntik. Megsózzák, és a sajt érlelődni kezd. Tipikus fehérpenész köpenyének kialakulását mostanság a sajtüzemekben nemes penésszel gyorsítják. Kettős állománya van, a középen található "túrós" mag az érés során egyre kisebb lesz, a fölötte lévő rész pedig krémessé válik. Magas kalciumtartalma és a nemespenészrétegben rejlő B-vitamin teszi még értékesebbé.
A tradicionális natúr camembert sajt mellett finom fűszerekkel ízesített változatok színesítik a választékot.
Mielőtt az ínyencek rávethetnék magukat a camambert-re, a sajtnak legalább 3 hétig érlelődnie kell. Ekkorra halványpirosas héja alatt a belseje lágy sárgás, ha még tovább érik, már-már folyós lesz, és intenzív illatot áraszt. Egyébként nyáron és ősszel a legfinomabb.

Tippek, fortélyok

Hogyan olvasszunk sajtot?
Mivel a sajt melegítés közben könnyen odakozmál, megolvasztásakor öntsünk alá tejet vagy tejszínt. Készíthetjük forrásban lévő vízbe merített habüstben is.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
camembert sajt
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
recepttár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Sajtok nagy könyve Sajtok nagy könyve
Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

Sajtok zsebkönyve Sajtok zsebkönyve
Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

A legfinomabb sajt- és tojásételek A legfinomabb sajt- és tojásételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

124 recept tejtermékekből 124 recept tejtermékekből
Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)

Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Sajtok világa Sajtok világa
Szerző: Ettl, Alexander
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Vajon milyen is a sajtok világa? Azt mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, de hogy miképpen lesz a tejből...

Sajtos-túrós ételek Sajtos-túrós ételek
Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Házi sajtkészítés Házi sajtkészítés
Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Sajtok Sajtok
Szerző: Hartbutt, Juliet
Kiadó: Alexandra Kiadó (2002)

A 190 oldalas keménykötésű könyv segítséget ad az ízlésnek és az alkalomnak megfelelő sajtok...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Kapcsolódó cikkek