extraszűz olívaolaj

extraszűz olívaolaj
Az olajbogyó első sajtolásából származó, legjobb minőségű olaj...

Minőségüktől függően megkülönböztetjük egymástól azokat az olívaolajakat, amelyeket a préselés után azonnal fogyaszthatunk és azokat, amelyek utólagos feldolgozást igényelnek.
Az olívaolaj extra szűz, szűz és „lampante” olívaolajok osztályába soroljuk.

Extra szűz: közvetlenül az olajbogyókból kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított, egyszerű szűrés után azonnal palackozott első osztályú olívaolaj. Magas minőségű, természetes termék.

Szűz: közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított olívaolaj. Minősége gyengébb az extra szűzénél.

Lampante (Sansa, Pomace): az olajbogyó sajtolását követően visszamaradó olíva-olajpogácsából vegyi és mechanikai úton kinyert olajat először finomítják, hogy a savasságát csökkentsék, valamint eltávolítsák a kellemetlen szag-, íz és színanyagokat. Ezután szűz vagy extra szűz olívaolajjal keverik (jellemzően 1 %-nyival), hogy olívaolaj megnevezéssel palackozhassák. A kereskedelemben gyakran az „olívaolaj-pogácsából készült olaj” megnevezést viseli.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció