madeira bor

madeira bor
Madeira szigetéről származó, világhírű portugál bor

Amerika felfedezése után Madeira szigetén vették fel az Atlanti-óceán átszelésére induló angol hajók a hosszú utazáshoz szükséges ellátmányt. A borforgalmazást kezükbe vevő brit kereskedők 1750-től szándékosan vittek hajóikon az innen származó borokkal teli hordókat Kelet-Indiába és vissza, de a biztonság okáért brandyvel 20%-osra erősítették a bort. A madeira hamarosan luxusitallá vált.
Ma már melegített tartályokban (estufas) tartják a bort legalább 3, de jobb, ha 5 hónapig 45 C-fok körüli hőmérsékleten. Ezután következik az érlelés hatalmas fahordókban.
A sziget 21.000 hektáros szőlője évente 10 millió liter bort ad, ennek jó egytizedén terem a négy nemes fehér borszőlő-fajta a sercial, a verdelho, a boal és a malvasia.

Sajnos a negra mole szőlő vette át az uralkodó szerepet, melyet minden borász és minden pincészet kénye-kedvére kezel és olcsó, mindenféle ízlésnek megfelelő madeirát készít belőle. Ez adja az össztermés 40%át. Szerencsétlen dolog ez, ugyanis a négy nemes szőlőből készülő madeira mind páratlan különlegesség a világon. Hihetetlen tulajdonsággal rendelkeznek: a végtelenségig öregedhetnek és mindig csak jobbak és jobbak lesznek.

Kiváló madeiraborok
Boal vagy Bual: Félédes madeira. Viszonylag gyorsan kifejlődik érdekes aromája, mely szárított sárgabarackra, mazsolára, dióra, karamellre emlékeztet. A madeirálódás tipikus ismertetőjegyei ezek.
Malvasia: Édes madeira, nem olyan gyakori, mint a verdelho, nehéz likőrborként igencsak szeretik az angolszász országokban. Nagyon testes, hosszú öregedése alatt finom csokoládés aromája lesz.
Special: A legszárazabb madeira: mintegy 10 év alatt bontja ki komplex és elegáns bukéját, egyre gyengédebb, finomabb lesz. Nagyon ritka ital.
Terrantez: Legendás, a filoxérajárványban majdnem teljesen kipusztult szőlőfajta, hihetetlenül finom és eleven, ritka, öreg bora. Semmihez nem hasonlítható és a leghíresebb is egyben a barbeitói 1795-ös terrantez.
Verdelho: Félszáraz madeira: a korán érő, elterjedt szőlőfajta, kellemes, finoman édes fehérbort ad. Hosszú érlelődés után egyedülálló, jódos, érett aromája lesz.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük ízletesebbé, szaftosabbá az egybesütött húsokat?
Finomabb és szaftosabb lesz minden egybesütött hús, ha szalonnával és/vagy fokhagymával tűzdeljük, köménymaggal megszórjuk, valamint sört vagy bort aláöntve pároljuk puhára.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
madeira bor
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
lexikon
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Kapcsolódó cikkek