gyümölcslé

gyümölcslé
Egyre kedveltebb italaink a gyümölcslevek

Ma már nagyon sokféle különböző minőségű gyümölcslé kerül forgalomba. A gyümölcslé fogyasztása nem újkeletű dolog, csak régebben házilag a gyümölcsök zúzásával és a lé kipréselésével otthon állították elő. Ma is sokan erre "esküsznek", s a maguk készítette gyümölcsleveket fogyasztják.
A kereskedelmi forgalomba kerülő gyümölcslevek előállítása és forgalmazása szigorúan szabályozott. A csomagolóanyagon (dobozon, palackon) minden esetben fel kell tüntetni hogy milyen gyümölcsből készült, mennyi a gyümölcstartalom, s milyen hozzáadott anyagokat tartalmaz.
A gyümölcsöket a lé készítés szempontjából csoportokba sorolják -
- közvetlen fogyasztásra alkalmas gyümölcslevek almából, körtéből, őszibarackból, ananászból és citrusfélékből készülhetnek (kivétel a citrom)
- közvetlen fogyasztásra nem alkalmas gyümölcsleveknek további csoportjai vannak
----savanyú levűek
----alacsony savtartalmúak és a
----sok gyümölcshúst tartalmazóak.
Az alapanyagnak minden esetben friss, egészséges gyümölcsnek kell lennie, melyből gyümölcsvelő, vagy sűrített gyümölcslé készül. Ebből állítják elő visszahígítással a gyümölcslét.
Gyümölcslé - 100% gyümölcstartalmú, hozzáadott cukrot, étkezési savat egyéb adalékanyagokat nem tartalmazhat.
Gyümölcs nektár - 25-50% gyümölcstartalommal kell rendelkeznie, tartalmazhat hozzáadott cukrot, természetes aromát, savat, színezék és állományjavító adalékokat.
Gyümölcsital - min. 12% gyümölcstartalommal kell rendelkeznie, s ugyanazon hozzáadott anyagokat tartalmazhatja mint a gyümölcs nektár.
Egyes gyümölcslevekhez vitaminokat is adnak, s különböző multivitamin és fitness készítményeket hoznak forgalomba.
Vásáláskor tanácsos alaposan a dobozon az összetevőket megnézni, elolvasni, s annak alapján eldönteni a vásárlást.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák
Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)

Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...