angolna

Aal, anguila, anguilla, anguille, eel

angolna
Tengeri és édesvízi faja is létezik, mindkettő kedvelt eledel...

Édesvízi angolna

Kígyószerű alakja, megnyúlt feje a kifejlett példányokra egyértelműen jellemző. Hazai halaink közül testfelépítése egyikkel sem téveszthető össze. Nálunk az 1960-as évektől telepítették. Átlagos mérete 60-70 cm és 1,2 kg körüli súlyú. Az angolna felhasználását szinte az egész világon kiváló húsminősége teszi jelentőssé.

Konyhai előkészítése

Az angolna előkészítésénél először is a halat sóval dörzsölik be, hogy nyálkátlanítsák. Rövid idő után folyó vízzel leöblítik a sót. A nyúzáshoz a hasi oldalon nyitják fel a bőrt a végbélnyílástól a fej felé, valamint 5 centiméterre a farok felé. A belsőségeket a fej irányába húzzák ki, és a kopoltyúnál leválasztják. A gerincnél lévő, tömlőszerű vesét és a farokvesét eltávolítják. Ezután lehúzzák a bőrt, és az úszókat a növésükkel ellentétes irányban levágják.

Konyhai felhasználása

Az angolnát elkészíthetjük főzve, párolva, sütve, töltve, de igen kedvelt a füstölt is. Kellemes, zamatos szálkátlan húsa van, ami a magyaros készítmények ízéhez harmonikusan illeszkedik. Egész évben kapható.

Tengeri angolna

A Sargasso tengerben kel ki az ikrából, majd édesvizekbe vándorol. Kígyószerű teste miatt sokan idegenkednek tőle.
A tengeri angolna párolva vagy sütve a legfinomabb. Az ezüstös bőrű teljesen kifejlett példányok húsa tömör, fehér és nagyon ízletes. Vajban, zöldfűszerekkel párolva, füstölve ínyenc csemege.

Üvegangolna

Az ikrából kikelő "lárvák" - apró halivadékok átlátszóak. Az eleinte fűzfalevél alakú, áttetsző testű lárvák átalakulása Európa közelében kezdődik. Lassan kialakul a felnőtt állatokra jellemző testforma, de még mindig áttetszőek, átlátszóak. Ez az „üvegangolnának” nevezett fejlődési stádium. Ebben a stádiumban általában a folyók tengeri torkolatánál halásszák. Az ebben a stádiumban lehalászott angolna kedvelt, drága csemege. Az üvegangolnák felvándorolnak a folyókba, és ott kifejlett „sárga angolnákká” alakulnak.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hozzávalók Werle, Louke, Cox, Jill
Hozzávalók
(Vince Kiadó, 2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára, de nem nélkülözhetik a szakácsok és más szakemberek sem. A több mint 2000 színes fotót és a hozzájuk tartozó leírást... bővebben...
szólj hozzá, értékelj
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető...

Halételek Halételek
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

88 ünnepi halétel 88 ünnepi halétel
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Sifi Reklám Kft. (2006)

A valamikor kuriózumnak, különlegességnek számító halakból, tenger gyümölcseiből ma már egyre több jut...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

Kapcsolódó cikkek