angolna

Aal, anguila, anguilla, anguille, eel

angolna
Tengeri és édesvízi faja is létezik, mindkettő kedvelt eledel...

Édesvízi angolna

Kígyószerű alakja, megnyúlt feje a kifejlett példányokra egyértelműen jellemző. Hazai halaink közül testfelépítése egyikkel sem téveszthető össze. Nálunk az 1960-as évektől telepítették. Átlagos mérete 60-70 cm és 1,2 kg körüli súlyú. Az angolna felhasználását szinte az egész világon kiváló húsminősége teszi jelentőssé.

Konyhai előkészítése

Az angolna előkészítésénél először is a halat sóval dörzsölik be, hogy nyálkátlanítsák. Rövid idő után folyó vízzel leöblítik a sót. A nyúzáshoz a hasi oldalon nyitják fel a bőrt a végbélnyílástól a fej felé, valamint 5 centiméterre a farok felé. A belsőségeket a fej irányába húzzák ki, és a kopoltyúnál leválasztják. A gerincnél lévő, tömlőszerű vesét és a farokvesét eltávolítják. Ezután lehúzzák a bőrt, és az úszókat a növésükkel ellentétes irányban levágják.

Konyhai felhasználása

Az angolnát elkészíthetjük főzve, párolva, sütve, töltve, de igen kedvelt a füstölt is. Kellemes, zamatos szálkátlan húsa van, ami a magyaros készítmények ízéhez harmonikusan illeszkedik. Egész évben kapható.

Tengeri angolna

A Sargasso tengerben kel ki az ikrából, majd édesvizekbe vándorol. Kígyószerű teste miatt sokan idegenkednek tőle.
A tengeri angolna párolva vagy sütve a legfinomabb. Az ezüstös bőrű teljesen kifejlett példányok húsa tömör, fehér és nagyon ízletes. Vajban, zöldfűszerekkel párolva, füstölve ínyenc csemege.

Üvegangolna

Az ikrából kikelő "lárvák" - apró halivadékok átlátszóak. Az eleinte fűzfalevél alakú, áttetsző testű lárvák átalakulása Európa közelében kezdődik. Lassan kialakul a felnőtt állatokra jellemző testforma, de még mindig áttetszőek, átlátszóak. Ez az „üvegangolnának” nevezett fejlődési stádium. Ebben a stádiumban általában a folyók tengeri torkolatánál halásszák. Az ebben a stádiumban lehalászott angolna kedvelt, drága csemege. Az üvegangolnák felvándorolnak a folyókba, és ott kifejlett „sárga angolnákká” alakulnak.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hozzávalók Werle, Louke, Cox, Jill
Hozzávalók
(Vince Kiadó, 2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára, de nem nélkülözhetik a szakácsok és más szakemberek sem. A több mint 2000 színes fotót és a hozzájuk tartozó leírást... bővebben...
recept beküldése
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Vadhús- és halételek Vadhús- és halételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

15 perces ebédek és vacsorák 15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

50 recept az eszményi alakért 50 recept az eszményi alakért
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Füstölés Füstölés
Szerző: Binder, Egon
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

A füstölés hagyományokban gazdag eljárás, mely elsősorban arra szolgál, hogy a húst és a halat...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Kapcsolódó cikkek