tengeri durbincs

aranydurbincs, aranykeszeg, sárgacsíkos durbincs, tengeri fogas, tengeri keszeg, zsákdurbincs

A Földközi-tenger-i durbincsok egy nagy család finom képviselői...

Változatai

Halványpiros, ezüstszürke, kékesen csillogó, aranyszínű vagy sötéten csíkozott - a Földközi-tengerben élő durbincsok mind színpompás pikkelyruhát viselnek. Könnyű felismerni őket tojásdad testformájukról, magas legömbölyített homlokukról és rövid farkuszonyukról. Legízletesebb képviselőik között tartjuk számon a kékes-ezüstös színű, rózsaszín melluszonyú tengeri fogast, az ezüstszürke rózsaszínbe játszó zsákdurbincsot, valamint a szemei között aranyszínű sávot viselő aranydurbincsot. A Gibraltári-szoroson át ezek a halak az Atlanti-óceán melegebb régióiba is eljutnak.
A durbincsok 20-30 méteres mélységben a, homokos vagy iszapos tengerfenék fölött, illetve sziklás partok mentén élnek. Kedvelik a tengerifű mezőket és az algaszőnyegeket. Némelyik faj rákokkal és puhatestűekkel táplálkozik, mások kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, mint pl. az ezüstösen csillogó testén keskeny , aranyszínű hosszanti sávokat viselő sárgacsíkos durbincs. E "vegetáriánus" halat az észak-afrikai partokon chévre-nek, azaz kecskének nevezik, mert a szó szoros értelmében lelegeli az egész tengerfeneket. A sárgacsíkos durbincsok húsa szüret idején a legízletesebb, legalábbis ezt állítják a tunéziai Kerkenna-szigetek lakói, mert szőlőrőzse parazsán grillezve egészen különleges lesz az aromája.

Konyhai felhasználása

Majdnem minden durbincsfaj alkalmas roston, vagy serpenyőben való sütésre, mert húsuk tömött és nem esik széjjel, vagy szárad ki olyan könnyen. Mindazonáltal a nagyobb, vastagabb, húsos oldalú durbincsot ne tegyük túl közel a parázshoz, jobb ha lassan és egyenletesen sül át. A hal akkor tálalható, ha melluszonyát könnyedén letéphetjük. Ha serpenyőben, vagy tepsiben kívánjuk sütni, akkor az egyenletes átsülés érdekében a hal oldalát két-háromszor vágjuk be a legvastagabb helyeken (irdaljuk).

Fűszerezése

A durbincs mediterrán hal, tehát e vidékek fűszerei illenek hozzá a legjobban: a kakukkfű, az édeskömény vagy a rozmaring. Néhány ágacska belőlük illatot és aromát kölcsönöz a húsnak. A sütőben, tepsiben sütött vagy párolt hal alá olívaolajat vagy kevés bort öntsünk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
tippek, fortélyok
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A legfinomabb halételek A legfinomabb halételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Halételek Halételek
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Jamie 15 perces kaják Jamie 15 perces kaják
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2014)

Ebben a könyvben csupa olyasmit gyűjtöttem egybe, amit ti, olvasók kértetek szupergyors, ízletes és tápláló...

Kapcsolódó cikkek