tengeri durbincs

aranydurbincs, aranykeszeg, sárgacsíkos durbincs, tengeri fogas, tengeri keszeg, zsákdurbincs

A Földközi-tenger-i durbincsok egy nagy család finom képviselői...

Változatai

Halványpiros, ezüstszürke, kékesen csillogó, aranyszínű vagy sötéten csíkozott - a Földközi-tengerben élő durbincsok  mind színpompás pikkelyruhát viselnek. Könnyű felismerni őket tojásdad testformájukról, magas legömbölyített homlokukról és rövid farkuszonyukról. Legízletesebb képviselőik között tartjuk számon a kékes-ezüstös színű, rózsaszín melluszonyú tengeri fogast, az ezüstszürke rózsaszínbe játszó zsákdurbincsot, valamint a szemei között aranyszínű sávot viselő aranydurbincsot. A Gibraltári-szoroson át ezek a halak az Atlanti-óceán melegebb régióiba is eljutnak.
A durbincsok 20-30 méteres mélységben a, homokos vagy iszapos tengerfenék fölött, illetve sziklás partok mentén élnek. Kedvelik a tengerifű mezőket és az algaszőnyegeket. Némelyik faj rákokkal és puhatestűekkel táplálkozik, mások kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, mint pl. az ezüstösen csillogó testén keskeny , aranyszínű hosszanti sávokat viselő sárgacsíkos durbincs. E "vegetáriánus" halat az észak-afrikai partokon chévre-nek, azaz kecskének  nevezik, mert a szó szoros értelmében lelegeli az egész tengerfeneket. A sárgacsíkos durbincsok húsa szüret idején a legízletesebb, legalábbis ezt állítják a tunéziai Kerkenna-szigetek lakói, mert szőlőrőzse parazsán grillezve egészen különleges lesz az aromája.

Konyhai felhasználása

Majdnem minden durbincsfaj alkalmas roston, vagy serpenyőben való sütésre, mert húsuk tömött és nem esik széjjel, vagy szárad ki olyan könnyen. Mindazonáltal a nagyobb, vastagabb, húsos oldalú durbincsot ne tegyük túl közel a parázshoz, jobb ha lassan és egyenletesen sül át. A hal akkor tálalható, ha melluszonyát könnyedén letéphetjük. Ha serpenyőben, vagy tepsiben kívánjuk sütni, akkor az egyenletes átsülés érdekében a hal oldalát két-háromszor vágjuk be a legvastagabb helyeken (irdaljuk).

Fűszerezése

A durbincs mediterrán hal, tehát e vidékek fűszerei illenek hozzá a legjobban: a kakukkfű, az édeskömény vagy a rozmaring. Néhány ágacska belőlük illatot és aromát kölcsönöz a húsnak. A sütőben, tepsiben sütött vagy párolt hal alá olívaolajat vagy kevés bort öntsünk.

Hozzászólás beküldése:

Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó könyvek

Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

A legfinomabb halételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

88 ünnepi halétel
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Sifi Reklám Kft. (2006)

A valamikor kuriózumnak, különlegességnek számító halakból, tenger gyümölcseiből ma már egyre több jut...

Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara , Dr. Strunz, Ulrich , Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek