tengeri durbincs

aranydurbincs, aranykeszeg, sárgacsíkos durbincs, tengeri fogas, tengeri keszeg, zsákdurbincs

A Földközi-tenger-i durbincsok egy nagy család finom képviselői...

Változatai

Halványpiros, ezüstszürke, kékesen csillogó, aranyszínű vagy sötéten csíkozott - a Földközi-tengerben élő durbincsok mind színpompás pikkelyruhát viselnek. Könnyű felismerni őket tojásdad testformájukról, magas legömbölyített homlokukról és rövid farkuszonyukról. Legízletesebb képviselőik között tartjuk számon a kékes-ezüstös színű, rózsaszín melluszonyú tengeri fogast, az ezüstszürke rózsaszínbe játszó zsákdurbincsot, valamint a szemei között aranyszínű sávot viselő aranydurbincsot. A Gibraltári-szoroson át ezek a halak az Atlanti-óceán melegebb régióiba is eljutnak.
A durbincsok 20-30 méteres mélységben a, homokos vagy iszapos tengerfenék fölött, illetve sziklás partok mentén élnek. Kedvelik a tengerifű mezőket és az algaszőnyegeket. Némelyik faj rákokkal és puhatestűekkel táplálkozik, mások kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, mint pl. az ezüstösen csillogó testén keskeny , aranyszínű hosszanti sávokat viselő sárgacsíkos durbincs. E "vegetáriánus" halat az észak-afrikai partokon chévre-nek, azaz kecskének nevezik, mert a szó szoros értelmében lelegeli az egész tengerfeneket. A sárgacsíkos durbincsok húsa szüret idején a legízletesebb, legalábbis ezt állítják a tunéziai Kerkenna-szigetek lakói, mert szőlőrőzse parazsán grillezve egészen különleges lesz az aromája.

Konyhai felhasználása

Majdnem minden durbincsfaj alkalmas roston, vagy serpenyőben való sütésre, mert húsuk tömött és nem esik széjjel, vagy szárad ki olyan könnyen. Mindazonáltal a nagyobb, vastagabb, húsos oldalú durbincsot ne tegyük túl közel a parázshoz, jobb ha lassan és egyenletesen sül át. A hal akkor tálalható, ha melluszonyát könnyedén letéphetjük. Ha serpenyőben, vagy tepsiben kívánjuk sütni, akkor az egyenletes átsülés érdekében a hal oldalát két-háromszor vágjuk be a legvastagabb helyeken (irdaljuk).

Fűszerezése

A durbincs mediterrán hal, tehát e vidékek fűszerei illenek hozzá a legjobban: a kakukkfű, az édeskömény vagy a rozmaring. Néhány ágacska belőlük illatot és aromát kölcsönöz a húsnak. A sütőben, tepsiben sütött vagy párolt hal alá olívaolajat vagy kevés bort öntsünk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
facebook
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

50 recept az eszményi alakért 50 recept az eszményi alakért
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Jamie 15 perces kaják Jamie 15 perces kaják
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2014)

Ebben a könyvben csupa olyasmit gyűjtöttem egybe, amit ti, olvasók kértetek szupergyors, ízletes és tápláló...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Vadhús- és halételek Vadhús- és halételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

"Kiskarácsony, nagykarácsony"
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Halak, vadak Halak, vadak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb...

Kapcsolódó cikkek