tengeri durbincs

aranydurbincs, aranykeszeg, sárgacsíkos durbincs, tengeri fogas, tengeri keszeg, zsákdurbincs

tengeri durbincs
A Földközi-tenger-i durbincsok egy nagy család finom képviselői...

Változatai

Halványpiros, ezüstszürke, kékesen csillogó, aranyszínű vagy sötéten csíkozott - a Földközi-tengerben élő durbincsok mind színpompás pikkelyruhát viselnek. Könnyű felismerni őket tojásdad testformájukról, magas legömbölyített homlokukról és rövid farkuszonyukról. Legízletesebb képviselőik között tartjuk számon a kékes-ezüstös színű, rózsaszín melluszonyú tengeri fogast, az ezüstszürke rózsaszínbe játszó zsákdurbincsot, valamint a szemei között aranyszínű sávot viselő aranydurbincsot. A Gibraltári-szoroson át ezek a halak az Atlanti-óceán melegebb régióiba is eljutnak.
A durbincsok 20-30 méteres mélységben a, homokos vagy iszapos tengerfenék fölött, illetve sziklás partok mentén élnek. Kedvelik a tengerifű mezőket és az algaszőnyegeket. Némelyik faj rákokkal és puhatestűekkel táplálkozik, mások kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, mint pl. az ezüstösen csillogó testén keskeny , aranyszínű hosszanti sávokat viselő sárgacsíkos durbincs. E "vegetáriánus" halat az észak-afrikai partokon chévre-nek, azaz kecskének nevezik, mert a szó szoros értelmében lelegeli az egész tengerfeneket. A sárgacsíkos durbincsok húsa szüret idején a legízletesebb, legalábbis ezt állítják a tunéziai Kerkenna-szigetek lakói, mert szőlőrőzse parazsán grillezve egészen különleges lesz az aromája.

Konyhai felhasználása

Majdnem minden durbincsfaj alkalmas roston, vagy serpenyőben való sütésre, mert húsuk tömött és nem esik széjjel, vagy szárad ki olyan könnyen. Mindazonáltal a nagyobb, vastagabb, húsos oldalú durbincsot ne tegyük túl közel a parázshoz, jobb ha lassan és egyenletesen sül át. A hal akkor tálalható, ha melluszonyát könnyedén letéphetjük. Ha serpenyőben, vagy tepsiben kívánjuk sütni, akkor az egyenletes átsülés érdekében a hal oldalát két-háromszor vágjuk be a legvastagabb helyeken (irdaljuk).

Fűszerezése

A durbincs mediterrán hal, tehát e vidékek fűszerei illenek hozzá a legjobban: a kakukkfű, az édeskömény vagy a rozmaring. Néhány ágacska belőlük illatot és aromát kölcsönöz a húsnak. A sütőben, tepsiben sütött vagy párolt hal alá olívaolajat vagy kevés bort öntsünk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Halak és a tenger gyümölcsei Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
hírlevél
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

Füstölés Füstölés
Szerző: Binder, Egon
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

A füstölés hagyományokban gazdag eljárás, mely elsősorban arra szolgál, hogy a húst és a halat...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

88 ünnepi halétel 88 ünnepi halétel
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Sifi Reklám Kft. (2006)

A valamikor kuriózumnak, különlegességnek számító halakból, tenger gyümölcseiből ma már egyre több jut...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Vadhús- és halételek Vadhús- és halételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Kapcsolódó cikkek