apróhal

apróhal
A konyhai felhasználás szempontjából ide tartozik a keszeg, kárász, márna, garda, compó, csíkhal,paduc, domolykó és a törpeharcsa...

Ezeket a halakat másodosztályú édesvízi halakként tartjuk számon. Némelyik ugyan akár 1,5 kg-ra is megnő, de méretük és/vagy erősen szálkás, többnyire vékony húsuk miatt, gasztronómiailag, másod osztályú halnak számítanak.
Erősen beirdalva ropogósra sütve vagy hal alaplének jól használhatók.

Balin

Ragadozó életmódot folytató keszegféle. Másik ismertebb neve: ragadozó őn.
70-80 cm-re is megnövő jóízű, de szálkás hal.
Konyhai felhasználása
Hal alaplébe főzhető. Belülről a hosszú szálkára merőlegesen nagyon sűrűn beirdalva ropogósra sütve fogyasztható.

Márna

A pontyhoz hasonló, de annál szálkásabb hal.
Konyhai felhasználása
Hallébe jó ízt ad. Sütve vagy darálva is elkészíthető.

Garda

Főlként a Balatonban tenyésző halunk.
Konyhai felhasználása
Halalaplébe, sűrűn irdalva sütve vagy pácolva, marinálva készíthető el.

Keszeg és kárász

Jóízű, de nagyon szálkás halak.
Konyhai felhasználásuk
Alaplébe módjával és csak a frissen fogottak alkalmasak. Irdalva, ropogósra sütve vagy pácolva-marinálva készítjük. Bár nagyobbra is megnőhetnek, általában 20-30 cm hosszúak, állóvizekben élő fenéklakók. Húsuk gyakran iszapízű, de ez néhány napos tiszta vízben való úsztatással eltüntethető. Bőrükön sok apró pikkely és nyálka található. Tisztításuk óvatos forrázással és sóval átdörzsöléssel célszerű. Sütve és hallébe jól használhatóak.

Csíkhal

Hosszúkás alakjával kissé a kígyóra emlékeztető hal. Húsa jóízű, zsíros.
Konyhai felhasználása
Készíthető sütve, főzve. Valamikor savanyú káposztába "szőröstől-bőröstől" főzve kedvelt téli és böjtös étel volt.

Törpeharcsa

A húsa kiadósabb és szálkátlan.
Konyhai felhasználása
Roston is süthetjük vagy kiránthatjuk.

Tippek, fortélyok

Ha a halat nem tálaljuk azonnal...
Ha kivesszük a sütőből a halat az tovább puhul, ezért ha nem tálaljuk azonnal ne süssük meg teljesen.
Hogyan irdaljuk a szálkás halakat?
Mivel a halak egy része, pl. a ponty, a sügér elég szálkás, elkészítésük előtt ezeket a halakat irdalással kell szálkátlanítanunk. Az irdalás során a hal belsejében, a gerinccel párhuzamosan nagyon sűrűn átvágjuk a nagyobb szálkákat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Balatoni ízek Balatoni ízek
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (1988)

A Balaton mellett nem csak strandolni, vitorlázni, horgászni, lovagolni, szórakozni és pihenni lehet - hanem,...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

500 halétel 500 halétel
Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Halételek Halételek
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

50 recept az eszményi alakért 50 recept az eszményi alakért
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Kapcsolódó cikkek