apróhal

apróhal
A konyhai felhasználás szempontjából ide tartozik a keszeg, kárász, márna, garda, compó, csíkhal,paduc, domolykó és a törpeharcsa...

Ezeket a halakat másodosztályú édesvízi halakként tartjuk számon. Némelyik ugyan akár 1,5 kg-ra is megnő, de méretük és/vagy erősen szálkás, többnyire vékony húsuk miatt, gasztronómiailag, másod osztályú halnak számítanak.
Erősen beirdalva ropogósra sütve vagy hal alaplének jól használhatók.

Balin

Ragadozó életmódot folytató keszegféle. Másik ismertebb neve: ragadozó őn.
70-80 cm-re is megnövő jóízű, de szálkás hal.
Konyhai felhasználása
Hal alaplébe főzhető. Belülről a hosszú szálkára merőlegesen nagyon sűrűn beirdalva ropogósra sütve fogyasztható.

Márna

A pontyhoz hasonló, de annál szálkásabb hal.
Konyhai felhasználása
Hallébe jó ízt ad. Sütve vagy darálva is elkészíthető.

Garda

Főlként a Balatonban tenyésző halunk.
Konyhai felhasználása
Halalaplébe, sűrűn irdalva sütve vagy pácolva, marinálva készíthető el.

Keszeg és kárász

Jóízű, de nagyon szálkás halak.
Konyhai felhasználásuk
Alaplébe módjával és csak a frissen fogottak alkalmasak. Irdalva, ropogósra sütve vagy pácolva-marinálva készítjük. Bár nagyobbra is megnőhetnek, általában 20-30 cm hosszúak, állóvizekben élő fenéklakók. Húsuk gyakran iszapízű, de ez néhány napos tiszta vízben való úsztatással eltüntethető. Bőrükön sok apró pikkely és nyálka található. Tisztításuk óvatos forrázással és sóval átdörzsöléssel célszerű. Sütve és hallébe jól használhatóak.

Csíkhal

Hosszúkás alakjával kissé a kígyóra emlékeztető hal. Húsa jóízű, zsíros.
Konyhai felhasználása
Készíthető sütve, főzve. Valamikor savanyú káposztába "szőröstől-bőröstől" főzve kedvelt téli és böjtös étel volt.

Törpeharcsa

A húsa kiadósabb és szálkátlan.
Konyhai felhasználása
Roston is süthetjük vagy kiránthatjuk.

Tippek, fortélyok

Ha a halat nem tálaljuk azonnal...
Ha kivesszük a sütőből a halat az tovább puhul, ezért ha nem tálaljuk azonnal ne süssük meg teljesen.
Hogyan irdaljuk a szálkás halakat?
Mivel a halak egy része, pl. a ponty, a sügér elég szálkás, elkészítésük előtt ezeket a halakat irdalással kell szálkátlanítanunk. Az irdalás során a hal belsejében, a gerinccel párhuzamosan nagyon sűrűn átvágjuk a nagyobb szálkákat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Kapcsolódó cikkek