apróhal

apróhal
A konyhai felhasználás szempontjából ide tartozik a keszeg, kárász, márna, garda, compó, csíkhal,paduc, domolykó és a törpeharcsa...

Ezeket a halakat másodosztályú édesvízi halakként tartjuk számon. Némelyik ugyan akár 1,5 kg-ra is megnő, de méretük és/vagy erősen szálkás, többnyire vékony húsuk miatt, gasztronómiailag, másod osztályú halnak számítanak.
Erősen beirdalva ropogósra sütve vagy hal alaplének jól használhatók.

Balin

Ragadozó életmódot folytató keszegféle. Másik ismertebb neve: ragadozó őn.
70-80 cm-re is megnövő jóízű, de szálkás hal.
Konyhai felhasználása
Hal alaplébe főzhető. Belülről a hosszú szálkára merőlegesen nagyon sűrűn beirdalva ropogósra sütve fogyasztható.

Márna

A pontyhoz hasonló, de annál szálkásabb hal.
Konyhai felhasználása
Hallébe jó ízt ad. Sütve vagy darálva is elkészíthető.

Garda

Főlként a Balatonban tenyésző halunk.
Konyhai felhasználása
Halalaplébe, sűrűn irdalva sütve vagy pácolva, marinálva készíthető el.

Keszeg és kárász

Jóízű, de nagyon szálkás halak.
Konyhai felhasználásuk
Alaplébe módjával és csak a frissen fogottak alkalmasak. Irdalva, ropogósra sütve vagy pácolva-marinálva készítjük. Bár nagyobbra is megnőhetnek, általában 20-30 cm hosszúak, állóvizekben élő fenéklakók. Húsuk gyakran iszapízű, de ez néhány napos tiszta vízben való úsztatással eltüntethető. Bőrükön sok apró pikkely és nyálka található. Tisztításuk óvatos forrázással és sóval átdörzsöléssel célszerű. Sütve és hallébe jól használhatóak.

Csíkhal

Hosszúkás alakjával kissé a kígyóra emlékeztető hal. Húsa jóízű, zsíros.
Konyhai felhasználása
Készíthető sütve, főzve. Valamikor savanyú káposztába "szőröstől-bőröstől" főzve kedvelt téli és böjtös étel volt.

Törpeharcsa

A húsa kiadósabb és szálkátlan.
Konyhai felhasználása
Roston is süthetjük vagy kiránthatjuk.

Tippek, fortélyok

Ha a halat nem tálaljuk azonnal...
Ha kivesszük a sütőből a halat az tovább puhul, ezért ha nem tálaljuk azonnal ne süssük meg teljesen.
Hogyan irdaljuk a szálkás halakat?
Mivel a halak egy része, pl. a ponty, a sügér elég szálkás, elkészítésük előtt ezeket a halakat irdalással kell szálkátlanítanunk. Az irdalás során a hal belsejében, a gerinccel párhuzamosan nagyon sűrűn átvágjuk a nagyobb szálkákat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető...

Vadhús- és halételek Vadhús- és halételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1983)

Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé...

Jamie 15 perces kaják Jamie 15 perces kaják
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2014)

Ebben a könyvben csupa olyasmit gyűjtöttem egybe, amit ti, olvasók kértetek szupergyors, ízletes és tápláló...

Halételek Halételek
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

A 100 legjobb halétel A 100 legjobb halétel
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2008)

A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

500 halétel 500 halétel
Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Kapcsolódó cikkek