avokádó

Avocado, avocat, palta

avokádó
Egy különleges gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk...

Származása és elterjedése

A babérfélék családjába tartozó 10-20 m magasra növő fa. Tkp. nem zöldség, hanem gyümölcs - aligátor körtének is nevezik -, kertészeti szakmai besorolását tekintve. Konyhai felhasználása viszont teljes mértékben a zöldségfélékkel egyezik meg. Éppen fordított a helyzet, mint a dinnyék esetében. Dél-Amerikából származik, a 17.század során került be először Spanyolországba, s terjedt el később európai fogyasztása. Az indián kultúrákban évezredek óta termesztett és fogyasztott növény. Ma a fő termesztők USA, Mexikó, Brazília, Új-Zéland, Izrael.

Beltartalmi értéke

Rendkívül tápláló, proteinben és olajban gazdag. A terméshús kb. 25% olajat tartalmaz. Vitaminban gazdag – A-B-C-E.

Élettani hatása

Kevés cukrot tartalmaz, viszont laktató, cukorbetegnek nagyon ajánlott. Koleszterinszint csökkentő hatása is van.

Konyhai felhasználása

Termése körte alakú, vagy gömbölyded. Vékony, bőrszerű héja zöld, világos barna vagy feketés színű, fényes. A tapintása lehet érdes, vagy sima. A terméshús világoszöld, vagy sárgás világos színű, fehéres. Íze gyengén dió ízű. Csak nyersen fogyasztható, megfőzve, megsütve keserű lesz. Felvágás után gyorsan barnul, melyet citromlé hozzáadásával előzhetünk meg. Nagyon sokoldalúan használhatjuk a konyhában, s nagyon finom, nemcsak tápláló. Mártogatót, krémet készíthetünk belőle hagymával, fokhagymával fűszerezve, jól használható salátákba, szendvicsekhez. Különösen jól társítható különböző sonkákkal, füstölt lazaccal. Majonézzel és paradicsommal fogyasztva különösen jó ízhatásokat érhetünk el. Amerikában tejes italok, jégkrémek készítéséhez is használják.

Vásárlási tanács

Általában éretlenül szedik le, kb. két héttel a beérés előtt, nagyon jól utóérik. Ezért vásárlásnál a szép fényes héjú, kemény gyümölcsöket keressük, csomagoljuk papírba, tartsuk becsomagolva szobahőmérsékleten, s időnként enyhe nyomással ellenőrizzük megérett-e.

Tippek, fortélyok

Hogyan előzhetjük meg az avokádódip elszíneződését?
Az avokádó húsa levegőn elszíneződik. Ennek megelőzésére a magot tegyük az elkészült dipbe, és jól fedjük le műanyag fóliával.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Gyümölcsös desszertek Gyümölcsös desszertek
Szerkesztő: Németh Zsófia
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2007)

60 eredeti recept, 100% siker és kulináris élvezet! Friss gyümölcssaláták; párolt, sült, grillezett és...

Kapcsolódó cikkek