ribiszke

currant, groseille, grosella, Johannisbeere

ribiszke
A piros ribiszke- bogyói piros vagy fehér színűek, a fekete ribiszke - bogyói fekete színűek...

Származása, elterjedése

Ma is él vadon Európa nyugati részén és a Kárpát-medence nyugati, dél-nyugati részén. A 14. században már termesztették kolostor kertekben.

Beltartalma, élettani hatása

A bogyósgyümölcsűek között a legmagasabb a C vitamin tartalma. Vasat, magnéziumot és mangánt szintén találunk benne. Tartalmaz még karotint (védi a nyálkahártyát, serkenti az anyagcserét), niacint (jó hatással van az idegműködésre), pantoténsavat (sejtlégzést segíti). A fekete ribiszke C és E vitamint tartalmaz. Magjában olyan zsír anyag található, mely nagyon hasonlít az emberi bőrben lévőhöz.

Konyhai felhasználása

Frissen, dzsem és szörp formájában fogyasztjuk. Bort is készítenek belőle. A mélyhűtést jól viseli. Pikáns íze miatt húsételekhez is remekül társítható. A híres likőr, mely koktélok kedvelt alapanyaga is, a Cassis fekete ribiszkéből készül.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció