kaffircitrom

kaffercitrom, kaffir lime, key-citrom

kaffircitrom
A kaffircitromfa gyümölcse egész Ázsiában kedvelt citrusféle...

Termőhelyei

Délkelet-Ázsia, India, Srí Lanka, Dél-Afrika, Dél-Amerika, Florida.

Fajtái

A délkelet-ázsiai konyhákban használt kaffircitrom kevésbé lédús, héja és levelei azonban kellemes aromát kölcsönöznek az ételnek. A kaffircitromot ráncos héjáról ismerhetjük fel. A sárgászöld színű nyugat-indiai zöld citrom apró, lédús, és rendkívül aromás. A zöld színű perzsa vagy tahiti zöld citromközepes nagyságú, húsa magnélküli és nagyon savanyú.

Elkészítése, konyhai felhasználása

Fanyar, gyümölcsös ízű levével és héjával hús-, hal- és zöldségcurryket ízesítenek. A thai és indonéz konyha a fa leveleit is használja (nagyjából úgy, ahogy az európai konyha a babérlevelet).
Ha a citrom héjával ízesítünk, először mossuk meg forró vízzel, és töröljük szárazra, majd reszeljük le, vagy hámozzuk meg hajszálvékonyan, és vágjuk gyufaszálnyi csíkokra.
A citromot darabokra vagy szeletekre vágva főzik az ételbe, a levelekkel pedig a babérlevélhez hasonlóan fűszereznek.

Helyettesítése

Citromfűvel vagy citromhéjjal helyettesíthetjük, bár az íze nem lesz ugyanolyan.

Tárolása

Ne tároljuk hűtőszekrényben! A friss levelek lefagyaszthatók.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
kaffircitrom
Ázsiai ízek zsebkönyve Bodensteiner, Susanne
Ázsiai ízek zsebkönyve
(M-Érték Kiadó , 2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen barangol az ázsiai konyhákban is, rajong például a távol-keleti specialitások, az illatos fűszerek, az egzotikus... bővebben...
szótár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Kapcsolódó cikkek