narancs

arancione, naranja, orange, oránzs

narancs
Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott, kedvelt citrusféle...

Származása, elterjedése

Alapfajtái Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai során került Európába. Először a görögök, majd a rómaiak és a spanyolok kezdték termeszteni. Ma is ezek a legfontosabb termőterületei. A magyar narancs elnevezés az olasz arancia-ból származik.

Beltartalma, élettani hatása

Legfontosabb téli vitaminforrásunk a déli gyümölcsök közül. Felhasználása rendkívül sokoldalú. A C vitaminon kívül B1, B2 ,B6, B9 vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat tartalmaz. Karotint és flavonoidokat szintén találunk benne. Ízjavító, gyomor erősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatású. Limonone tartalma miatt fogyasztása ajánlott a mell- és tüdőrák megelőzésében.

Konyhai felhasználása

Nyersen nagyon kedvelt gyümölcs. Levét nemcsak italként, de pácléként is használjuk. Kedveltek a belőle készült lekvárok, szörbetek, fagylaltok és sütemény különlegességek. Húsokkal, különösen kacsával nagyon különleges ízhatásokat érhetünk el. Héját frissen reszelve és kandírozva is használja a cukrászipar. A kozmetikai ipar szintén nagyon kedveli. Nagyon sok fajtája ismert. Két jelentős csoportja az édes és keserű fajtacsoport. A fent leírt felhasználás az édes narancsra vonatkozik. Édes fajták: a fias, a jaffa, a vérnarancs és a valencia. A keserű fajtákat, mint a sevillai nyersen nem fogyasztjuk, csak valamilyen módon elkészítve. A híres francia narancslikőrök - Cointreau és a Grand Marnier ízesítője is a keserű narancs. A Nyugat-India-i szigetcsoport egy részén termő narancs héja a kürasszó, mely a Curacao likőr fontos alkotórésze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Gyümölcsös nyalánkságok Gyümölcsös nyalánkságok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2008)

A kötetben mintegy száz finomságot, pontosabban gyümölcsös nyalakodni valót talál a kedves Olvasó,...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

A legfinomabb befőttek és lekvárok A legfinomabb befőttek és lekvárok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Kapcsolódó cikkek