szelídgesztenye

castagno, castano, chestnut, Kastanie, maroni

szelídgesztenye
Egy különleges téli csemege...

Származása, elterjedése

Délkelet-Európa párás völgyeiből származik. Már a rómaiak fogyasztották, magjából lisztet őröltek. Valószínű, hogy római közvetítéssel került Magyarországra is, először a Börzsöny területére. Ma az ország alpok-alji területein (Sopron, Kőszeg) termesztik a legnagyobb területen.

Beltartalma, élettani hatása

50% keményítőt, vasat, káliumot, magnéziumot, C, E és B1, B2, B6 és E vitamint tartalmaz. Találunk benne még káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Légúti problémák esetén (asztma, hörghurut, szamárköhögés) nagyon ajánlott a fogyasztása. Nyersen hasmenés elleni szer. A szárított termésnek görcsoldó hatása van.

Konyhai felhasználása

Sütve kedvelt csemege, de főzve és kandírozva is fogyasztjuk. Desszertekhez, húsételekhez egyaránt kiváló. A belőle készült krémleves, puding különleges.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció