kukoricadara

graniglie, grits, gruau, Körnungen, kukorica derce, sémola

kukoricadara
Jellegzetes, de nagyon jóízű gabona őrlemény...

Jellemzői

A kukorica őrlésekor különböző szemcsenagyságú termékek készíthetők. Így: nagyobb szemcsékből álló dara, a finomabb szemcséjű derce és egészen finomra őrölve a liszt.
Színük többnyire sárga, de a fehér szemű kukoricából őröltek fehérek. Kukoricapehelyként is árusítják.

Konyhai felhasználása

A darát hurkatöltelék, töltött káposzta töltelékébe, édes és sós kásák készítésekor használjuk.
A dercéből kása, sütemények, gombóc, galuska készíthető.
A liszt alacsony sikértartalma miatt kenyér készítésére nem alkalmas. Megkelesztve folyóssá válik és csak tepsiben süthető. Hamar ki is szárad. Ellenben a lisztből és a legfinomabb dercéből kitűnő puliszka (polenta) készíthető.
A mexikói konyha híres lepénye a taco, és a kínai konyha Mandarin palacsintája is kukoricalisztből készül.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció