rizs

arroz, le riz, Reis, rice, riso

rizs
A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere...

Története

Őshazája Délkelet- Ázsia, ahol az újkőkor óta ismerik, termesztik. Innen terjedt el először Ázsiában, majd fokozatosan az egész világon. Magyarországra török közvetítéssel került, de a török kiűzése után a rizstermesztés megszűnt és csak a 18.sz.-ban kezdték el újra termeszteni.
A vetésterület és a termesztett mennyiség tekintetében csak a búza előzi meg, a föld népességének mintegy fele ma is alapvető táplálékának tekinti. A rizstermés 95%- át élelmiszerként hasznosítják, (takarmánynövényként elhanyagolható) vetésterülete kb. 130-140 millió ha. Nedvességkedvelő, szereti a meleg, párás klímát ( a nyári középhőmérséklet legalább 29 C fok kell legyen), Kína északi részén ezért nem sikerült meghonosítani, bár történtek ilyen kísérletek. Így ezeken a területeken a köles továbbra is tartja pozícióit. A rizs termesztéséhez a rizsföldeket vízzel kell elárasztani, és ez egy másik , az egész világon kedvelt és fogyasztott (ivott) kultúrnövény elterjedéséhez vezetett, a teáéhoz. Ugyanis a rizsföldek elárasztása és trágyázása szennyezi az ivóvízbázist, ez a víz forralásával kiküszöbölhető, de a forralt víz kellemetlen íze csak a teával semlegesíthető.

Fajtái, változatai

A rizsnek számtalan fajtája ismert, ezért rendszerezése, osztályozása nem könnyű, leginkább a szemek színe és alakja az amely alapján kategóriákba osztható. A hosszú szemű fajták kevésbé hajlamosak az összetapadásra, kitűnő „pergős” rizsételek készíthetők belőlük, ezért köretek elsőrendű alapanyaga. A rövid szemű rizsfajták „tapadósak” ( a szemben lévő keményítő összetapasztja a szemeket) ezért ezekből inkább gombócok, pudingok, tejberizs készíthető. A szem színe alapján ismerünk fehér és barna rizseket, ezt a hántolás mértéke határozza meg, pl. a barna rizst hántolják, de a hántolás után az ún. ezüsthártyát már nem koptatják le a szemről, ettől keményebb és sötétebb marad ugyan, de igen jóízü, magas tápértékű rizst kapunk. Az opálrizst még héjában felgőzölik, csak ezután hántolják, ezáltal ízanyagait megőrzik, a főtt rizs mégis ragyogóan fehér lesz. Annyira szép fehér, hogy az Európában 16.sz.-ban dühöngő paróka divat elképzelhetetlen lett volna a „rizspor” nélkül. A rizs hántolása „fehérítése” idézte elő egy rejtélyes betegség a beri-beri megjelenését. A rizs héja tartalmazza ugyanis a B vitamin nagy részét, a hántolás következtében ezt elveszíti, miáltal egy jórészt rizsen élő népességben krónikus B1 vitaminhiány alakulhat ki. Ez történt Hollandia ázsiai gyarmatain, és mivel tömegesen jelent meg, járványnak hitték, pedig hiánybetegség, melynek gyógyszere a rizskorpa csak kéznyújtásnyira volt. A rizs a tianinon kívül tartalmaz még E vitamint, kalciumot, vasat, keményítőt, rostot, szerves sót, fehérjét, mely utóbbi mennyiségét tekintve ugyan nem sok, de csaknem teljes értékű.

Konyhai felhasználása

Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún. „vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Thai konyha Thai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...