szerecsendió

máciszdió, muskátdió, Muskatnuss, noce moscata, noix de muscade, nuez moscada, nutmeg

szerecsendió
Nagyon régi, nemes aromájú, értékes fűszer...

Származása, jellegzetessége

A babérfélék családjába tartozó fa Dél-India szigetein honos, de más trópusi vidéken is megtalálható.
Magja a szerecsendió, mely magköpenyben található. Ezt a magköpenyt eltávolítják, majd mésztejbe mártják a diót. Erre azért van szükség, hogy ne csírázzon ki és különböző kártevők ne támadják meg a tárolt termést.
A mésztejbe való mártás után újra szárítják, ezen eljárások során kapja fehéres színét. A diót körülvevő vörös, húsos termésfalat, amit eltávolítottak a dióról megszárítják. A szárítás során színe sárgásvörös lesz, ez a tulajdonképpeni muskát vagy szerecsendióvirág.

Konyhai felhasználása

Ízesítünk vele főzelékeket, leveseket (elsősorban a húslevest), mártásokat, vadételeket, krumplis ételeket (krumplipüré), de sütőipari és cukrászati termékeknek is pikáns ízt kölcsönöz.
A szerecsendiót egészben és őrölt állapotban is megvásárolhatjuk. Használatára ugyanaz jellemző, mint a borsra, a frissen lereszelt dió aromája sokkal jobban érvényesül. Mindig az étel tálalás előtt röviddel adjuk az ételhez. Mivel nagyon erős az aromája kis mennyiségben használjuk.
Diétások, gyenge gyomrúak ételeit is fűszerezhetjük vele. Enyhíti a gyomorsav túltengését és az emésztési zavarokat.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció