lemongrass

ázsiai citromfű, citromcirok, citromos fűszercirok, fenyérfű, hierba de limón, indiai citromfű, nyugat-indiai citromfű, Zitronengras

lemongrass
A keleti konyhák kedvelt fűszere...

Jellegzetességei

Erős citromillatú, évelő fűféle. A "lemongrass" a sásfélék családjába tartozik és Ázsia-szerte, valamint az Egyesült Államokban is termesztik (főként Floridában).
Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak és mind a levelek, mind a szár erőteljesen rostos. A növény alsó része nagyon világos színű, hasonlóan a zöldhagymához.
Megvásárolhatjuk frissen, vagy porítva és szárítva is.
Citrusféle íze és aromája van.

Élettani hatása

Párologtatva megkönnyíti az ébren maradást, fokozza a koncentrációképességet. Erős antiszeptikus hatású. Lábgombásodás kezelésére, valamint lábizzadás mérséklésére is alkalmas. Megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket. A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanyaga a kozmetikumoknak is, belőle készítik a citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A-vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzésgátlóként zsíros bőrre is használják. Egyéb kozmetikumok és aromaterápiás olaj alapanyaga is.

Konyhai felhasználása

A "lemongrass" az egyik legjobban megkülönböztethető íz az indiai, thai és vietnami konyhában, citromos ízt kölcsönöz a curryknek és a sült ételeknek, valamint a klasszikus thai levesnek, a Tom Ka Gai-nak. Felhasználásakor vágjuk le az elszáradt hajtásait a növény külső részéről, hogy így tárjuk fel a belső, fehér, halványzöld növényi részeket, mossuk meg a belsejét. Vágjuk keresztbe a növény erezetét nagyon vékony szeletkékre és kevergetve adjuk a wokban, serpenyőben sütött ételekhez.
Párolt currykhoz és levesekhez egyszerűen zúzzuk kissé össze egy fakalapács vagy egy kés hátával segítségével, hogy ezzel megpuhítsuk és felszabadítsuk az ízeit, majd az egészet tegyük a készülő ételhez (tálalás előtt vegyük ki).
Krémekhez és salátákhoz csak a gyökér feletti lágy, fehér részt használjuk.

Tárolása

A hűtő zöldséges rekeszében tároljuk.
Ne próbáljuk szárítani, mert így elveszti az aromáját.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Kapcsolódó cikkek