gyömbér

gingembre, ginger, Ingwer, jengibre, Zingiber officinale

A kínai konyha alapvető fűszere, melyet mi is nagy előszeretettel használunk...

Származása, jellegzetességei

Valószínűleg Kína az őshazája, ahol ma is gyakorta használt fűszer. A középkori fűszerkereskedelem fontos eleme volt. Ma a trópusokon sokfelé termesztik. Dél-Ázsia, Dél-Amerika és Nyugat-Afrika a fő termesztő területe. 
Citromra és bodzára emlékeztető illatú, friss, csípős, kesernyés ízű fűszer. A növény gyökértörzse (rizóma) szolgáltatja a fűszert. Hámozatlan friss állapotban is árusítják. Fóliába csavarva a hűtőszekrényben sokáig friss marad. A szárított hámozatlan fekete a "barbadosi", míg a hámozott fehér a "bengáliai" gyömbér. Porrá őrölve is kapható.

Konyhai felhasználása

Nyersen, szárítva, kandírozva is fogyasztják egyes országokban. A gyömbér kitűnő étvágygerjesztő, emésztést elősegítő.
Hús-, bab-, burgonya-, gyümölcslevesekbe jól illik. Levesbe és köretként tálalt gombócok, hirtelen sültek, pástétomok, vagdaltak fűszerezésére is jól használható. Minden olyan édességbe, süteménybe is tehető ahová szegfűszeget és fahéjat használunk. Az utóbbiakkal együtt is használhatjuk. Pikáns ízt ad savanyúságok és gyümölcsök eltevésénél.
Angliában és Amerikában belőle készül a híres "Ingver" sör. Kitűnő üdítőital alapanyag is.
Tipp:
Ha egészben vásároltuk, zöldséghámozó késsel tisztítsuk meg, majd reszeljük le, és törjük mozsárba, hogy a lehető legtöbb levet kinyerjük belőle. 

Vásárlási tanács

Mindig hibátlan, kemény (nem szivacsos állapotú), ránctalan gyökeret válasszunk. Barna héját felhasználás előtt (ha a recept az ellenekezőjét nem kívánja) hámozzuk le.

Tárolás

Papírtörlőbe csomagolva, műanyag zacskóban egy hétig is eláll, ugyanígy hűtőszekrényben tovább is eláll.

Hozzászólás beküldése:

Lesbros, Dominique
Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
(Alexandra Kiadó, 2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és spárgabab", azt hiszed hogy a Tintin-sorozat Haddock kapitánya kármkodik már megint. 2. Amikor egy kínai fűszeresbódé... bővebben...
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó könyvek

Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Fűszerek és gyógyfüvek
Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban
Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)

A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek