olívabogyó

d'olive, olajbogyó, oliva, olive

olívabogyó
Az olajfa termése. A mediterrán táj, élet elképzelhetetlen nélküle...

Az olajfa termését elsősorban az olívaolaj kinyerésére használják. A termesztésnek is ez a fő célja.
Azonban szívesen fogyasztjuk a húsos bogyótermést is. A bogyók 1-3 cm-es nagyságúak, a hús egy csonthéjas magot vesz körül. Színe lehet halványzöld, élénk zöld, rózsaszín, sötét lila és fekete. A szín attól függ, hogy milyen érettségi állapotban szedik le. Minél sötétebb a színe, annál érettebb.

Beltartalma, élettani hatása

Gazdag telítetlen zsírsavakban, A és C vitaminban. Csökkenti a káros koleszterin szintet, az érelmeszesedés, a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. A bogyó héjában maslinsavat találunk, mely jó hatásúnak bizonyult a vastagbélrák kezelésénél, gátolja a rákos sejtek szaporodását.

Konyhai felhasználása

A különböző érettségi fokú bogyókat koktélok, aperitifek kísérőjeként fogyasztjuk. Nagyon finom szendvicskrém is készülhet belőle, valamint egyes ételeknél fűszerként használjuk (pizza, calzone, egyes paszták). Általában sós vagy ecetes lében, esetleg olajban tartósítva kerül forgalomba. Töltött változatai is nagyon kedveltek, amikor a mag helyére paprikakrémet, szardellát, füstölt lazacot, mandulát töltenek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció