kapribogyó

alcaparra, capers, capperi, capres, kaporna, kápri, tüskés kaporna

kapribogyó
Szinte minden sós ételhez, finoman, pikánsan simuló, savanyított fűszer...

A Földközi-tenger mellékén honos cserje borsó nagyságú, apró ezüstös pettyes, sötétzöld, leszedésekor éretlen virágbimbója. Sóban, ecetben, olajban konzerválják a leszedett és fonnyasztott bimbókat, amik így üvegekben, tartósítva kerülnek forgalomba. Termését hasonló módon konzerválva vásárolhatjuk meg.

Konyhai felhasználása

Mondhatni a legfinomabb fűszernövény. Az ínyencek kedvelt fűszere. Semmivel sem összetéveszthető az íze, diszkréten fanyar, nyomokban kesernyés.
Egyedülállóan alkalmas húsból, halból, rákból és a tenger gyümölcseiből készült saláták vagy ezekből készült más ételekhez adott mártások ízesítésére, díszítésére. Az ajóka vagy ismertebb nevén ringli gyűrű is egy szem kaprit ölel körül. Néhány szem kapri egy egyszerű vajas kenyeret is ínyencfalattá tesz.
Nagyon alkalmas halas, kaviáros, lazacos, sajtos, tojásos szendvicsek és juhtúrós körözött ízesítésére is. A barnamártás és családja készítésénél is jó.
Valaha a magyar vadas szósz nélkülözhetetlen eleme volt.
Főzni nem szabad, és meleg ételekbe csak a főzés befejezése után adjuk a kaprit a levével együtt.
Kitűnő még ragu és savanyú levesekbe (malacköröm és belsőség leves), szalontüdőben. A Holstein szelet és a Bélszín Sztroganoff módra készítésekor a csemegeuborka helyett /vagy mellett alkalmazva, egészen különleges ízhatást érhetünk el.

Tippek, fortélyok

Ha kevés fűszert használunk, akkor miben zúzzuk őket össze?
Csekély mennyiségű fűszer megtöréséhez a kőmozsár a legalkalmasabb, mert a kis edényben kevés megy veszendőbe.
Hogyan és miért készítsünk frissen őrölt fűszert?
Az őrölt fűszerek hosszas tárolás esetén veszítenek az aromájukból. Különleges alkalmakra ezért ajánlott frissen őrölni őket. Ehhez egyszerűen serpenyőben zsiradék nélkül külön-külön megpirítjuk a magokat, és a konyhai robotgépben vagy mozsárban összezúzzuk.
Mit tegyünk, hogy a fűszerek íze jobban érvényesüljön?
Ha a fűszereket erős lángon sütjük, az ízük sokkal jobban érvényesül.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

101 csípős és fűszeres étel 101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Kapcsolódó cikkek