Sushi

Sushi  
Sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731752
A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a felhasznált alkotórészek harmonizálnak a rizzsel – és a legtöbb élelmiszer szerencsére jól illik hozzá –, csodálatos sushikat készíthetünk. A sushi ellenállhatatlanul vonzó a szemnek, ízei tiszták, ráadásul fantasztikusan egészséges. A könyv inspiráló receptjeit használja ki a sushikészítés művészetének elsajátításához – menni fog, mint a karikacsapás!
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Sushitekerecsek  6
A sushitekercsek (maki sushi) igazán szemet gyönyörködtetők, mégis az otthon legkönnyebben elkészíthető sushifélék közé tartoznak. Különleges eszközként csupán egy bambuszgyékényre van szükség a feltekerésükhöz. A sushitekercs ecetes rizzsel és különböző ízletes töltelékkel megkent noriból (préselt algalap, általában pirítva kapható) készül. A lapot feltekerjük, és a tekercset falatnyi darabokra vágjuk.

Sushicsomagok és -hajók  62
A sushicsomagok (temaki sushi) tölcsér alakú hajtogatott pirított alagalapok (nori), ecetes rizzsel és ízlés szerinti hozzávalókkal megtöltve. Gyorsan elkészülnek, és kézzel lehet enni őket, így ideálisak napközbeni harapnivalónak vagy büféételnek. A sushihajó (gunkan maki) nagyszerű módja annak, hogy a sushilakomát változatosabbá tegyük. Ehhez a rizst oválisra formázzák, algalapba tekerik, a töltelék a tetejére kerül. A sushihajó jó alapja a puha töltelékeknek, például a kaviárnak. A csomagokhoz hasonlóan ezt is gyorsan meg kell enni, mielőtt az algalap megpuhul.

Sashimi, nigiri és oshi sushi  104
A sushi egyik vonzereje precíz, majdnem geometrikus megjelenése. Nem nehéz formás nyers halszeleteket (sashimi) vágni, de egy kis gyakorlatot igényel. A formázott sushi (oshi sushi) készítéséhez megéri beszerezni egy sushiprést. Választhatunk a hagyományos, fából készült változat vagy a műanyag között.  Ha nincs sushiprésünk, kivehető aljú, 8 cm-es tortaformát is használhatunk, amellyel egyszerre 15 sushi készíthető. A sushifalatok (nigiri sushi) legkönnyebben sushiformával készíthetők el, de kézzel is megformázhatjuk őket, ahogy a profik teszik.
Chirashi sushi  162
A chirashi sushi a rizssaláta japán változata: sushi a tálban. Ezt a legkönnyebb elkészíteni, kiváló fogás ebédre. A chirashit sokszor "háziasszonyok sushijának" is nevezik, olyan gyakran készül a japán otthonokban. Alapja a frissen elkészített sushirizs, amelyet egyszerű ízesítőkkel, például gombával, gyömbérrel vagy szezámaggal lehet keverni. A fő hozzávalókat a rizs tetején helyezik el, de bele is lehet keverni - ilyenkor gomoko sushinak hívják.

Kiegészítő fogások és desszertek  192
A japán konyha nem használ bonyolult mártásokat és köreteket. A sushi mellé csupán szójaszószt, svanyított gyömbért és wasabikrémet szükséges tálalnunk. Egy-két további étel azonban kiadósabbá fogja tenni az étkezést. A japánok gyakran fogyasztanak valamilyen erőlevest a sushiétkezés elején, és misolevest a végén. Mi is követhetjük ezt a szokást, vagy a sushival együtt is tálalhatjuk a levest - netán egy egyszerű zöldsalátával vagy kevés blansírozott szójababbal is. Az étkezés lezárására ideális a szépen felvágott, gyönyörűen elrendezett friss gyümölcsből összeállított tál. Ha izgalmasabbra vágyunk, próbálkozzunk a japán stílusú fagylalttal. A sushit kísérő hagyományos italok a forró zöldtea és a szobahőmérsékletű szaké, de világos lager típusú sör vagy fehérbor is illik hozzá.
Receptmutató  240
 


Kinyit
szótár

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Keleti ételek Keleti ételek
Szerző: Kingsgarden, Emma
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

"Keleti" konyhaművészet alatt a Távol-Kelet konyhaművészetét értjük, melybe az indiai konyha is beletartozik....

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Nobu Nobu
Szerzők: Matsuhisa, Nobu, Edwards, Mark
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A népszerű japán sztárséf és étteremtulajdonos, Nobuyuki Matsuhisa szakácskönyvében, a Nobuban Mark...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Kapcsolódó cikkek