Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária  
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: ,
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 370
ISBN: 9789639731509
Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre - az Európa és Ázsia határán elterülő hatalmas térség gasztronómiája - eljutott az egész világba. Az orosz mellett főleg az ukrán konyha különlegességei váltak ismertté. Sokkal kevésbé köztudott azonban, hogy Ukrajna egykor a cári birodalom éléskamrája, gyümölcsöskertje is volt, hogy Grúziában szubtrópusi gyümölcsök, kiváló borokat adó szőlőfajták teremnek, hogy az azerik húsból, gyümölcsökből és zöldfélékből egzotikus ételeket varázsolnak, az örmények pedig máig őrzik évezredes konyhai hagyományaikat. Bejárjuk ezeket az országokat, megismerkedünk az ott élők konyhaművészetével. A Szovjetunió összeomlása után ugyanis ezek a népek ráébredtek saját kultúrájukra, egyediségükre, és most szemünk előtt bontakozik ki ámulatba ejtő gazdagságuk: történetek és történelem tör elő, elveszettnek hitt hagyományok, szokások élednek újra - emellett természetesen virágoznak a kulináris tradíciók is.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

 Oroszország  12
A hagyományos orosz kemence; A pirog; Orosz étkezések és étkezési szokások; Az ezerarcú zakuszka; A vodka: sokoldalú csodaszer a háztartásban; A tokhal; Halenyv; Karviár: az előételek cárja; A kaviár élvezete; Hotel Metropol; Élet a piacon; Zöldségfajták; Zöldségkonyha; A káposzta; Pillantás a leveses fazékba; A dácsa; Élelelem télre: a tartósítás módszerei; Nemzeti sport: gombagyűjtés; A pelmenyi; A kása: A hajdina, A malasült; A blini; A maszlenyica; A böjtök ideje; Az orosz húsvét; Húsvéti nyalánkságok; Puskin és a kulináris költészet: Az orosz bor, Az első konyhai bibliák; A cárok konyhája; A Romanovok menüje; Szárnyasok a konyhában; Húsételek; Belsőségételek; Élelmiszer-ellátás az idők sodrában; A kenyér tradíciója; A kvász; A sör; Az orosz tél; Lazacfogás; A hering; Tengeri halak; Egy kis pecázás; Uhá, a halleves; Édes- és sós vízi halakból; Népek konyhája a Volga mentén; A tatárok élete; Látogatóban a kalmüköknél; A transzszibériai vasút: étkezés a vonaton; A Bajkál-tó kincsei; Vlagyivosztok, a halászkikötő; Tengeri konyha a Távol-Keleten; Kamcsatkai rákok; Az északi tájakon élő népcsoportok; A jakutok; A vadászat; A vadászok fazekában; Szeszes italok az erdőből; Gyümölcsfélék; Gyümölcsdesszertek és lekvárok; A tej; Túróval készített finomságok; A szamovárban készülő tea; Kis orosz teatörténelem; Így készül a mézeskalács; Cukrászdák kínálatából; Az orosz csokoládé

Ukrajna  136
Piaci körséta; Legkedveltebb zöldség: a cékla; A borcs; Sokszínű zöldségkonyha; A sokoldalú burgonya; Az élet Gogol korában; A tök és társai; Ukrán előételek; Ivan Kupalo; Ukrajna - a magtár; A kenyér; A halotti tor; Tojásos és lisztes ételek; A vareniki; Hidegen sajtolt napraforgó a konyhában; A mustár; Remekművek aszpikban; Az ukrán karácsony; A csuka; Édesvízi halak; Odessza, a kikötőváros; Ukrán halételek; A stetl világa; A Kárpátok konyhája; Hús- és szárnyashúsételek; Szalo, a szalonna; Ukrán kolbászféleségek; Száz százalékig házi pálinka: a szamohon; Gyümölcsfajták; Pompás gyümölcsök; Egy kis méhészet; Híres pezsgő: a Krimszkoje; Masszandra - a cár borászata; A szőlőtermesztés; Ami megédesíti az életet; Édes finomságok; A dohány

Grúzia  212
Piac Kelet és Nyugat között; Zöldségfélék; Levesek és egytálételek; Sokféle nép, sokféle konyha; Hacsapuri, a nemzeti eledel; A hinkali; A grúz konya igazi meghatározói: a mártások; A dió; Egy este a tamadával; Alapvető élelmiszer: a kukorica; A szulguni; A folyók és a tenger ajándéka; A százévesek konyhája; Házi- és vadszárnyas-ételek; Laktató húsételek; A hús konzerválása; A grúz sör; Az alaverdoba; A Kaukázuson túl: a bor bölcsője; Szőlőtermesztés Grúziában; Borvidékek; A borok; Szőlő a fazékban; Citrusfélék; A gyümölcsök édenkertje; A szeder; Édes nyalánkságok; A borzsomi ásványvíz

Örményország  266
Az örmény konyha belföldön és külföldön; Gabonakultúra; Az örmény sör; Mindennapi kenyerünk; Levesek és egytálételek; Hüvelyesek; Zöldségfélék: Az okra; Tolma: töltött tekercsek; Vadon termő és kerti gyógynövények; Halgazdaság; Sajtok a piacon; Hegyi legelők; Állattartás; Nyársonsültek; Nemes termékek marhahúsból; Húsok és szárnyasok; A bor; A konyak; Gyümölcsösök a hegyen; Szárított gyümölcsök; Édes levesek; Édes örömök; A kévé

Azerbajdzsán  308
A rizs; Az ünnepi plov; A novrusz ünnepe; Nyári zöldségek a konyhában; A szelídgesztenye; A sáfrány; Zöldfűszerek; Remekül laktató vagy könnyű: különleges levesek, egytálak; A Selyemút; A Kaszpi-tenger kincsei; Édesvízi és tengeri halakból; A bárány; Bárány- és marhahúsos specialitások; Vadmadarak és vízi szárnyasok; Borászok és borok; A gránátalma; A füge és a kákiszilva; A tűz földje; A sarbat; Keleti édességek; Teakultúra.
 


Kinyit
cikkek