Olasz kulinária

Olasz kulinária  
Olasz kulinária
2 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(4.5)
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 496
ISBN: 9789639552975
Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi olaszosat. Az olasz konyhaművészet ma népszerűbb, mint valaha. Igaz ez az egész ország gasztronómiájára, melyben nagyon fontos a helyi hagyományok tiszteletben tartása, de érvényes arra is, amit általában külföldön neveznek így: "olasz konyha". Ám mi is valójában az, amit - így, egyszerűen, sőt mondhatnánk, leegyszerűsítve - olasz konyhának nevezünk? Először is szögezzük le: olyan, hogy olasz konyha nincs is. Az olasz konyhaművészet nem valamiféle egységes gasztronómiai rendszer. Minden régió őrzi saját jellegzetességeit, ám vannak általánosan meglévő, összekötő elemek is, melyek minden tartományban fellelhetők. Ilyen a termékek kiváló minőségéhez való ragaszkodás éppúgy, mint felhasználásuk során azok megbecsülése, a konyhai munkában is megnyilvánuló gondoskodás, tisztelet és szeretet. A gazdagon terített itáliai étkezőasztal három lába a regionális sokféleség, a termékek kiváló minősége és a hagyományőrzés, de negyedik lába nélkül felbillenne az asztal: ez pedig nem más, mint az evéshez-iváshoz való sajátos olasz hozzáállás. A kulinária ebben az országban színtiszta élvezet, egyfajta ünnep - az érzékek mindennapi ünnepe családi, baráti körben, otthon vagy egy hangulatos étteremben.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Friuli-Venezia Giulia
Bablevesek; A világ legnagyobb fricója ; Sertéshús; Kukorica;  A tengerpart;  Szőlőművelés a határvidéken;  Édes finomságok;  Grappa
Velence - Veneto
Harry's Bar; Osteria da fiore; Panini; A karnevál; Murano üvegei; Bigoli - házi készítésű tészták; Polenta; Élet a lagúnában; A halpiacon; A tenger gyümölcsei; A Pó-síkság zöldségei; A venetói borvidék; Prosecco
Trentino - Dél-Tirol
Káposzta meg a burgonya; Kenyér, gombóc és a lisztleves; Árpa; Télőző népszokások; Dél-tiroli parasztsonka; Polenta; Almafélék; Dél-tiroli csúcsborok; Drága borvidék az Adige folyó völgyében
Lombardia
Spárga; Ínyencek templomai a Peck-üzletek; Sajtfélék, kolbászáruk; Panettone; Édességek; A Lomellina; A libatenyésztés; Az étteremben; A konyhafőnök egy munkanapja; Cremona finomságai; Biscotti - kekszfélék; A mantovai Gonzagák; Édesvízi halak; A Valtelllina; Itália kis pezsgője; Szőlészet Lombardiában; Campari - mi más?
Az Aosta völgye
Kenyérlevesek; Rozskenyér; Alpesi sajtok; Az Aosta-völgy sajátos ételei; Nyers húsok és füstölt húsáruk; Teraszok szédítő magasságban; Desszertek; Füvek a hideg ellen; Gran San Bernardo
Piemonte
Castelmagno; Gorgonzola; Szarvasgomba; A rizstermesztés; Rizsfajták; Húsok és szárnyasok; Grissini; Édességek; Kakaópor; Alessi a konyha formatervezője; Ecet; Piemonte - a nebbiolo birodalma; Barbera, dolcetto, gavi & Co.; Wermut és vermut
Liguria
Vadászat a kék halra; Kolumbusz hajókonyhája; Mai konyha a fedélzeten; Olívaolaj; Pesto és más mártások; Pasta és focaccia; Zöldségek; Desszertek; Szőlőművelés a tengerészek földjén
Emilia Romagna
Tésztafélék; Tészta, tészta és tészta; Barilla; Parmigiano reggiano; Prosciutto di Parma; Culatello; Bologna, la grassa; Christoforo da Messisbugo; A valli di Comacchio; Modern késztermékek a konyhában; Édességek; Aceto balsamico; Borok
Toscana
A kenyér; Az olaj mítosza; Toscanai olívaolaj; Olajbogyószüret; A reneszánsz konyha; Zöldfűszernövények; Pinzimonio; Zöldségspecialitások; Sajtok; Gombák; Szarvasmarhák a Chiana völgyéből; A maremmai szarvasmarha; Sertéshús; Csendéletfestészet; Siena ünnepe: a palio; Chianti, a szupertsztár; Brunello és más borok
Umbria
A norcineria; Norcia erdei fekete aranya; Castellucciói lencse; Tönkönybúza; Édesvízi halak; Lelki és testi egészség; Perugia, a csokoládé városa; A torgianói bormúzeum; Orvietótól Montefalcóig
Marche
Hallevesek és más finomságok; Beatrice kedvenc ételei; Urbino; Gioacchino Rossini; Sajtok; Kolbász- és sonkaspecialitások; Ascoli Piceno töltött olajbogyója; Édességek; Adriai borok észak és dél között
Lazio - Róma
A régi rómaiak konyhája; A római vendéglátás; Antipasti; Kávé; Espresso - kéváfőző gép; Articsóka; A tészták szerelmesei; A pápák konyhája; Bartolomeo Scappi; Campo de'Fiori; La dolce vita; Az ókori Falernum és mai utódai
Abruzzi - Molise
Birkák és kecskék; Chitarra, ceppa és rintrolico; Sáfrány; Húsok és tejtermékek; Bonbonok, drazsék és pralinék; Színes mesterművek; Észak és dél között
Campania
Maccheroni és spaghetti; Paradicsom; Pizza; Feketekagyló és a tenger más gyümölcsei; Mozzarella; Capri szigete; Az irpiniai dió; Baba és pastiera; A Vezúv árnyékában; Gyöngyszemek a vulkén lábánál
Puglia
Búza; Nyilvános és titkos kemencék; Pasta; Zöldfélék és hüvelyesek; Olívaolaj; Feketekagyló-farmok; Osztriga; Trabucco; Csemegeszőlő; Az ókori rómaiak édenkertje
Basilicata
Peproncino; Lucanica; Szerencsés sertések; Kenyér; Édességek; Házilag gyúrt tészták; Bárány; Méz; A hellén borok
Calabria
Padlizsán; A kenyérsütés szertartása; A reggeli erőt ad; Babok; Kardhalfogás; A tenger gyümölcsinek előkészítése; Citruslikőrök; Édességek; Dinnyék; Calabriai borok; Oinotria - a borország
Szicília
Tonhal; Három tenger halai; A só; A primi piatti kilenc arca; Dúsgazdag konyha; Tök és cukkini; A szicíliai zöldségkonyha; Citrusfélék; A kaktuszfüge; Az egyházi év és az édességek; Martorana marcipánja; Fagylalt; Szőlőtermesztés és mitológia; Úton a modern szőlészet felé; Marsala
Szardínia
A pásztorkonyha; A szardíniai kenyér; Carta da musica; Az ünnepi galuska; Pasta; Sajt és kolbász; Friss fogás; A hal előkészítése; A halkészítés konyhai eszközei; Languszta; Gyümölcsök és zöldségek; Édességek; Napfénysziget szőlészete; Il vino dello zio; A víz


Kinyit
hírlevél