Házi készítésű tejtermékek

Tudnivalók és receptek

Szerző:
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 58
ISBN: 978-963-9759-25-1
Hozzászólás beküldése:

Tartalomjegyzék

Bevezetés és történeti áttekintés
A tej minősége
Mikroorganizmusok a tejfeldolgozásban
Túlságosan nagyfokú mikroorganizmus-szennyezettség következményei és okai
A patogén (kórokozó) baktériumok szaporodásának gátlása
Hűtés
Savanyítás
Száraz környezet
Tisztítaság
Nemkívánatos mikroorganizmusok a tejben és a tejtermékekben (vajsavbacilus)
Staphylococcus aureus
Listeria (lisztériák)
Coliformok/E. coli (ún. szennyeződés)
Szalmonellák
Campylobacter jejuni
Tuberkulózisokozók
Élesztők
Penészgombák
Vírusok
A tej kezelése
A tej pasztőrözése
A tej homogenizálása
A tej standardizálása
A tej szerepe a táplálkozásban
Beltartalom
Táplálkozás-élettani jelentőség
Fehérjék
Szénhidrátok (tejcukor/laktóz)
Zsírok
Ásványi anyagok
Vitaminok
Higiéniai és környezeti feltételek
Személyi higiénia
A munkahellyel és az eszközökkel szemben támasztott követelmények
HACCP higiéniai program
A tejfeldolgozás segédanyagai
Baktériumkultúrák
Kalciumklorid (CaCl2)
Oltóenzim
Tejsav

Fűszerek és gyógynövények

Hasznos eszközök
Hőmérő
Befüggeszthető termosztát
Sajtkádak
Pipetták
pH-érték mérő tesztcsíkok
Vaj víztartalmának mérése

A tejtermékek készítése
Savanyútej-termékek készítése
Savanyútej-készítés
Tejföl készítése
Kefir készítése
Joghurt készítése (állományát biztosan megtartó típus)
Gyümölcsjoghurt készítése
Ivójoghurt készítése
Friss szemcsés sajt készítése
Túró készítése
Krémtúró készítése
Zöldfűszeres rétegelt sajt készítése
Savanyú túró készítése
Stájersajt készítése
Krémtúróból készült termékek
Rollino készítése
Friss-sajt golyócskák készítése
Túrókocka készítése
Szendvicskrémek készítése
Tejszínkészítmények
Tejszín készítése vajkészítéshez
Vajzsír készítése
A savó hasznosítása
Savóital készítése
Sajt készítése
A sajtkészítés során előforduló fogalmak
A sajt készítését befolyásoló tényezők
Sajtreceptek
A sajt sózása
A sajt érlelése
Tejtermékek tárolása
Sajthibák

Receptek

Minőségvizsgálat érzékszervi értékeléssel
Tejtermékek a szépségápolásban
Egyes tejtermékekre vonatkozó hazai előírások
A tejtermékekre vonatkozó követelmények


Kinyit

Kapcsolódó könyvek

Házi sajtkészítés
Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Sajtok
Szerző: Hartbutt, Juliet
Kiadó: Alexandra Kiadó (2002)

A 190 oldalas keménykötésű könyv segítséget ad az ízlésnek és az alkalomnak megfelelő sajtok...

Sajtok nagy könyve
Szerzők: Teubner, Christian , Dr. Mair-Waldburg, Heinrich , Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

124 recept tejtermékekből
Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)

Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Túrótorták, krémek
Szerkesztők: F. Nagy Angéla, Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták...

Sajtos-túrós ételek
Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Sajtok zsebkönyve
Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Kapcsolódó cikkek