Wok

Wok
Wok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 9639552593
A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges, rendkívül változatos és finom ételek kerülnek ki belőle. Ez a szakácskönyv 120 wokban készült receptet tartalmaz, amelyeket több kép is illusztrál. Nagy többségük távol-keleti fogás, de van példa európai vagy latin-amerikai ételre is, melyek mind elkészíthetők a legegészségesebb módon: kevergetve pirítva.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek és előételek  6
A leves elmaradhatatlan az ázsiai asztalokról, különösen Kínában, Koreában, Japánban és Délkelet-Ázsia országaiban. Csirkehúslevest Kínában, Malajziában és Thaiföldön reggelire is fogyasztanak. Máskor a napi menü része, de soha nem első fogásként fogyasztják, hanem hogy leöblítsék vele az előző fogást. Kínában sokszor az utolsó fogás, hogy megnyugtassa a gyomrot. Vannak hígabb és sűrűbb levesek és persze az elmaradhatatlan húsleves, amelyben wonton vagy más töltött tésztatáska, frissen gyúrt levesbetét sárgállik. Japánban a húslevesben húst, halat és zöldségeket is felszolgálnak. 
Az előételek vagy falatok száraz fogások, ilyen pl. a világszerte népszerű tavaszi tekercs, amely számtalan változatban és formában készül. Satayt, azaz nyárson sült húst Indonéziában, Malajziában és Thaiföldön, rizspapírba vagy tésztába csomagolt és kisütött aprófalatokat Délkelet-Ázsiában fogyasztanak. Ott kisebb fogásként vagy utcán át eszik, míg az európai éttermekben előételként kínálják.

Húsok, szárnyasok  46
A hús a távol-keleti országokban drágább, mint Európában vagy Amerikában. Ezért jóval kisebb adagokat esznek belőle, mint mi. A húsokat pácolva, fűszerezve fogyasztják és sok zöldséggel kombinálják, így változatos, ízletes fogások készülnek belőle. Malajziában széles választékban találjuk a nagyon erősen fűszerezett, sokszor nagyon csípős ételeket, melyek tükrözik az országban elő többféle etnikumot.  A legnépszerűbb húsféle a csirke, pácolják, nyárson sütik, curryt főznek belőle vagy wokban, kevergetve pirítják. Kínában mindenfajta húst esznek, a csirkét, sertést, marhát, bárányt sütik vagy kevergetve pirítják a wokban. Gőzöléshez más eszközt használnak. A húsokat szója- vagy feketebabmártással, osztrigamártással ízesítik. Japánban sokkal kevesebb húst esznek, mint halat. Többnyire pácolják és a wokban gyorsan megpirítják, vagy misolevesben párolják. A hús használata a thai konyhában hasonló a kínaihoz. Az étlapon kiírt és a tányérunkban megjelenő hús között viszont van különbség: a marhának nevezett hús gyakran bivaly vagy vízibivaly, a bárány pedig többnyire kecske.

Halak, tenger gyümölcsei  124
A Távol-Keleten sokkal több halat és más tengeri élőlényt fogyasztanak, mint Európában. Részben azért, mert egészséges, részben azért, mert szinte korlátlanul fellelhető. Halat és a tengergyümölcseit is készíthetjük wokban, akár párolva, akár gőzölve, főzve vagy sütve. Fűszerekkel, mártásokkal ízesítve remek fogások készülhetnek. Japán híres a rengeteg halételről, melyek közül a sushimi, azaz a nyers hal nálunk inkább borzongást vált ki. A hal Japánban minden étkezésben szerepel, sok közülük wokban készül. Ebben a fejezetben sok érdekes és szokatlan étellel találkozhatunk, de egy közös bennük: a halat és más tengeri élőlényeket sok fűszer és zöldfűszer, krém és mártás ízesíti.

Vegetáriánus fogások  168
A Távol-Keleten sokféle zöldség terem, ráadásul nagy mennyiségben, így nagy szerepet játszik a keleti étrendben. A vegetáriánus ételekhez olyan kiegészítőket adnak, mint pl. a tofu, amely egészeges is és nem is drága. A tofut szójababból gyártják, ez is nagy mennyiségben terem Ázsiában. Ami nálunk inkább csak egzotikum, azt Keleten sokféle formában gyártják és ízesítik. A lyukacsos szerkezetű és semleges ízű tofu kitűnően alkalmas arra, hogy magába szívja a többi nyersanyag és mártás, illetve a fűszerek ízét. A wok tökéletesen alkalmas zöldségek sütésére, párolására, mivel ebben az edényben nagyon gyorsan elkészül, így a lehető legkevesebb vitamin és ásványi anyag megy veszendőbe. Ez élénk színű ropogós zöldségeket eredményes. Az itt található ételek egy része köretként kiegészítő fogásként tálalható, míg mások - mint például a zöldségcurryk - körettel kiegészítve főfogásként is megállják a helyüket. Ebben a fejezetben bebizonyosodik, hogy a hús nélküli étkezés nem unalmas, nem egyoldalú és semmiképpen sem nélkülözi a finom ízeket. Ha belemélyed a receptekbe, meglátja, milyen változatos és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés.

Rizs- és tésztaételek 214
A rizs- és tésztaételek képezik a távol-keleti étkezés alapját. Rizsből sok terem, olcsó, tápláló és finom. Rizsből, búzából, hüvelyesekből is őrölnek lisztet, ebből készül a sokféle tészta, sokkal több fajta, mint Európában. Mind a rizs, mind a tészta lehet köret és lehet főétel is, épp úgy, mint nálunk. De ezeket a fogásokat sokkal változatosabban készítik el, mint az öreg kontinensen: sok zöldséggel, kevés hússal vagy hallal, fűszerekkel, mártásokkal, ízesítőkkel. A Távol-Keleten sokféle rizs terem, még fekete fajta is. Mindegyik meghatározott típusú ételek készítéséhez alkalmas. A különböző országok lakói saját ízlésük szerint készítik a legkülönfelébb rizses fogásokat. A fogások között felszolgált sima párolt rizs nem köret, hanem a gyomor megnyugtatására szolgál. Még ennél is többféle tészta van forgalomban, melyet éjjel-nappal fogyasztanak a Távol-Keleten. Az olasz tésztákkal ellentétben itt a búzalisztből gyúrtak tojással készülnek, akárcsak nálunk. Ugyancsak elterjedt a rizsliszttészta, amelyet sha he-nek hívnak Kínában és harusaménak Japánban. Nagyon népszerű az átlátszó üvegtészta, melyet mungóbabból gyártanak. Ez jól használható salátákhoz is és jól tűri az újramelegítést.


Kinyit
könyvek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Wok 3 Wok 3
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Wokban főzni egyet jelent az ételek egyszerű, gyors, egészséges elkészítésével. Ebben a sokoldalú...

Főzzünk wokban! Főzzünk wokban!
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Kapcsolódó cikkek