Nyári ízek télire

A tartósításról kezdőknek és haladóknak

Szerző:
Kiadó: Gál és Társai GMK
Kiadás éve: 1994
Oldalszám: 120
ISBN: 963-8382-01-5
Hozzászólás beküldése:

Tartalomjegyzék

Ne vesszen kárba semmi, ami megtermett!

6

Néhány szó a tárolásról

8

Befőzési tanácsok

10

Befőttek

14

Meggybefőtt borral

14

Földieper borban

14

Cseresznye vagy meggy, sütemények töltésére

14

Sárgabarack egészben

15

Őszi- vagy sárgabarack - kimagozva, hámozva

15

Ringló és vörösszilva

15

Hámozott szilva vagy ringló

16

Szőlő

16

Fán termő savanykás eper

17

Eper és szeder másképpen

17

Apró aranyalma

17

Körte

18

Som

18

Berkenye

18

Kökény

18

Birsalma

19

Birsalma mustban

19

Narancshéjbefőtt

19

Mézes dió

20

Rumos cseresznye vagy meggy

20

Rumos meggy másképpen

20

Sárga- vagy őszibarack napon érlelve

20

Sárga- vagy őszibarack alkoholban

21

Alma réteshez

21

Vegyes gyümölcs nyersen ("Rumtopf")

22

Szilva nyersen, rummal

23

Befőttek nyersen, szódavízzel

23

Őszi- vagy sárgabarack szódavizzel

23

Gyümölcsízek, lekvárok, dzsemek

24

Eperdzsem

24

Cseresznye- és meggyíz

25

Ribiszke

25

Málnaíz

26

Vegyes dzsem

26

Sárgabarackíz

26

Sárga- vagy őszibarackdzsem

27

Sárgadinnyedzsem

27

Tökdzsem

27

Citromdzsem tökkel

28

Tök mustban főve

28

Paradicsomlekvár

28

Szőlőlekvár

29

Szőlőlekvár birsalmával

29

Szilvareszter

29

Somdzsem

30

Szederdzsem

30

Bodzadzsem

30

Csipkebogyóíz

30

Csipkebogyóíz nyersen

31

Narancsdzsem almával

31

Gyümölcssajtok, kocsonyák

32

Meggysajt

32

Sárgabaracksajt

32

Őszibaracksajt

32

Almasajt

33

Körtesajt

33

Vegyes gyümölcssajt

34

Birsalmasajt

34

Mustban főtt birsalmasajt

35

Diós mézsajt

36

Almakocsonya

36

Ribiszke- és málnakocsonya (zselé)

36

Paradicsomkocsonya

37

Cukrozott gyümölcsök

38

Földieper cukorban

38

Cseresznye, meggy, egres cukorban

39

Cukrozott sárga- vagy őszibarack, cseresznye, meggy

39

Tök cukorban

39

Dulcsásza (román recept)

40

Görögdinnyehéj cukorban

40

Sárgadinnye cukorban

40

Zöld paradicsom cukorban

41

Rebarbara, cukorban

41

Áfonya cukorban

42

Zöld dió cukorszirupban

42

Cukrozott narancshéj

43

Gyümölcsszörpök, gyümölcsborok

44

Eperszörp

44

Eper-, málna-, szederlé nyersen

44

Málnaszörp

45

Málnaszörp nyersen

45

Meggyszörp (rostos)

46

Sárgabarackszörp (rostos)

46

Őszibarackszörp (rostos)

46

Gyümölcsszörpök szűrve

46

Rózsaszörp

47

Csipkebogyószörp

47

Narancsszörp alkoholosan

47

Bodzavirágszörp

48

Bodzavirág üdítő ital

48

Szárított bodzavirág üdítő ital

48

Bodzalé

49

Paradicsom ivólé

49

Szőlőlé

49

Édes szőlőmust

50

Almabor

50

Bor fekete szőlőből

50

Fügebor

51

Bodzavirágbor

51

Cukor nélkül - cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak

52

Almapüré

52

Alma reszelve

53

Szilva nyersen, gombócba

53

Levesnek, mártásnak eltett gyümölcsök

54

Almalé

54

Málnaszörp

55

Eperlé

55

Szilvalekvár

55

Savanyúságok

57

Csemegeuborka

57

Kovászos uborka télire

57

Sós uborka

58

Mustármagos uborka

58

Hagymás uborka

58

Uborkasaláta

59

Mustban főtt sütőtök, húsok mellé

59

Tök uborka módra

60

Zöld dinnye ecetben

60

Zöld paradicsom ecetben

60

Zöldpaprika ecetben

61

Zöldpaprika erdélyi módon

61

Paprikasaláta télire

61

Sültpaprika saláta

62

Vegyes zöldségsaláta

62

Csalamádé

62

Ecetes hagyma

63

Gombasaláta

63

Fűszeres gombasaláta

63

Szerb saláta

64

Marinált paradicsompaprika

64

Patisszon (csillagtök) ecetben

65

Patisszonsaláta

65

Cukkinisaláta

65

Cukkini fűszeresen

66

Szőlőlevél eltevése (kiskerttulajdonosok figyelmébe!)

66

Céklasaláta

67

Reszelt cékla

67

Ribiszke ecetben (vadhúsok mellé)

67

Ecetes meggy vagy cseresznye

68

Sárgadinnye ecetben

69

Ecetes körte

69

Ecetes szilva

70

Ecetes birsalma

70

Sárgadinnyehéj ecetben

70

Padlizsánsaláta ízesen

71

Vöröskáposzta-saláta

71

Uborkasaláta másképpen

72

Zöldbabsaláta

72

Káposztasaláta

72

Ecetes uborka kaporral (régi erdélyi recept)

73

Főzelékek, zöldségfélék tartósítása

74

Sóska

74

Paraj és mángold

74

Podlupka

74

Gomba gőzölve

75

Zöldborsó

75

Zöldbab

75

Zöldbab nyersen

76

Fejtett bab

76

Babgyuvecs

76

Tök ecetben

77

Tök fűszeresen

77

Tök gőzölve

77

Karfiol

78

Zöld kapor I.

78

Zöld kapor II.

78

Kapor ecetben

78

Paradicsomlé I.

79

Paradicsomlé II.

79

Paradicsomlé III. (nyers)

79

Paradicsompüré ízesítve

79

Paradicsom olajban

80

Paradicsom egészben

80

Tölteni való paprika

80

Tölteni való paprika paradicsomlében

81

Lecsó I.

81

Lecsó II.

81

Lecsó III.

82

Padlizsános lecsó

82

Ízesítők

83

Ételízesítő

83

Zöldségkeverék sótlanul

83

Leveszöldség üvegben

83

Fűszeres paradicsom

84

"Piroska" (erdélyi ízesített paradicsom)

84

Ízesítő paprikából és paradicsomból

85

Paprikalekvár

85

Paprikalekvár sótlanul

85

Petrezselyem-, zellerzöld vagy kapor sóban

86

Gombapor

86

Ecetek

87

Borecet

87

Gyümölcsecet

87

Almaecet

88

Ízesített ecetek

88

Aszalás, szárítás

90

Zöldborsó

91

Zöldbab

92

Gomba

92

Leveszöldség

92

Petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor

92

Paprika

93

Cseresznye, meggy

93

Sárgabarack

93

Szilva

93

Aszalt, lapított szilva (prünella)

93

Lapított sárgabarack

94

Alma, körte

94

Mézes körte

94

Zöldségfélék nyersen a pincében, kamrában

95

Fagyasztás, mélyhűtés

97

Mi alkalmas fagyasztásra?

97

Előkészítés

98

Előfőzés (blansírozás)

99

Csomagolás

99

A fagyasztás

100

Gyümölcsök
101
Zöldségfélék
102

Felolvasztás - elkészítés

102

Néhány jótanács

103

Miből mit?

105

Tartalom

113


Kinyit