Magyar kóstoló

Gasztronómiai utazás

Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 319
ISBN: 9639192767
A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a történeti fejlődés, a nemzeti kultúra szeleteként mutatja be. Lapjait forgatva azok is szórakoztató és tanulságos olvasmányra, időnként meglepő tényekre lelhetnek, akik már elmélyültebb ismeretekkel rendelkeznek a hazai konyhák, terített asztalok világából. A könyv a német Könemann Verlag és a Vince Kiadó közös vállalkozása, a Culinaria nemzetközi gasztronómiai sorozat tagja. Kapható angol, német és francia nyelven is. Kitűnő ajándék a családnak és a külföldi barátoknak, üzletfeleknek. A színpompás képeket Christoph Büschel és Ruprecht Stempell fotóművészek készítették.
Hozzászólás beküldése:

Tartalomjegyzék

Útmutató a könyv haszálatához

4

Bevezetés

9

Magyarország térképe

10

Az Alföld

12

Bevezetés

15

A fűszerpaprika. Az első számú fűszer

17

Habeat colorem, odorem et saporem
Ha akarom csipős, ha akarom, nem
A kapszaicin
Néhány a kereskedelemben kapható pirospaprikafajta
A fűszerekről

A gulyás. Egy tányér történelem

25

A szürkemarha. Négy lábon járó örökség

26

Levespor a középkorból
28

A bogrács. A férfiak főzőedénye

30

Pörkölt, paprikás, tokány. A gulyás gyermekei

Zónaételek
33

Pörkölt és paprikás csirkéből. Joggal híres

34

Tyúk és csirke az asztalon. Közkedvencek

36

Tarhonya. Hol is terem?

Légies név, vaskos étek: a lebbencs
38

Főtt tészták. Kettős szerepben

A leggyakoribb levesbetétek

Galuskák. Névrokonok

40

A debreceni. Egy híres páros

42

A hajdúk konyhája. Büszkén, szabadon

43

Tanya. Lakott sziget

45

Az eperfa

Főzelékek. Ha nem eszed meg, kicsi maradsz

46

A petrezselyemzöld

Levesek zöldségfélékből. A legkellemesebb étvágygerjesztő

50

A kovászos uborka. Természetesen erjesztve

52

A nélkülözhetetlen epizodista: a saláta

A vörös- és fokhagyma. Keserű magába

54

A zöldpaprika. A megunhatatlan

59

Néhány paprikafajta
A "paprika-díj"

A paradicsom. Édenkerti adomány

61

Lecsó. Variációk egy kedvelt témára

62

Paprikás krumpli. Hétköznapi csoda

63

A töltött káposzta. "A káposztás hús Magyarországi címere"

65

A szalámi. Nyáron is téli

67

A gyulai, a csabai. Kolbászból font kerítés

68

A kenyér. A legszentebb étek

70

Világraszóló vendégség

A lángos. Óvakodj a hidegtől!

74

Ökörsütés. Újjáéledt tradíció

Birkaételek. Hanyatló dicsőség

76

Rántott hús. A vasárnapi ebéd

78

Palacsinta. Egy valódi Jolly Joker

80

A palacsintasütő
82
Kedvelt változatok

A mézeskalács. Ámor patrónussága alatt

86

A fröccs. Kedves egészségére!

89

Aki feltalálta a szódavizet
Borok az Alföldről

Liba, kacsa. Egy okos meg egy buta madár

90

Vadételek. Tányérba szelídítve

97

Horgászok, halászok. A halak jegyében

98

Szálka nélkül

Halászlé. Mindenki másképp csinálja

102

Egyéb halételek

Vaj, túró, tejföl. Hófehér gyönyörűségek

106

Akik a tejet adják
Néhány ismert hazai sajt

A barack hazája. Lekvár pedig kell

111

A magyar cseresznye
Lekvárfőzés

Barackpálinka. Palacka zárt napfény

113

A rétes. Hogy betakarjon egy huszárt lovastul

114

Vargabéles
Néhány rétes a sok közül

Fánk, csöröge, aranygaluska. Csak frissen, melegen

118

A megnemesedett kelt tészta

Budapest és környéke

120

Bevezetés

123

A Nagyvásárcsarnok. Budapest gyomra

124

Kávéház. Egy letűnt világ nyomában

126

A New York. Egy valódi túlélő

128

A kávé. A legnépszerűbb ital

130

Az eszpresszógép

Az eszpresszó. Évtizedek a kávégép körül

133

Büféasztal. Ez is lehet magyaros

134

Szakácskirályok. Nagy nevek, jó ételek

136

A Gundel - egy legenda, s akik megalkották
Élő hagyomány

Sör. A folyékony kenyér

140

Az étkezések rendje. Naponta ötször?

142

Népszerű desszertspecialitások. Amit nem szabad kihagyni

144

Budapest-bélszín. Egy méltó képviselő

146

Nagynevű levesek. Hommage á...

147

Rakott és töltött ételek. Utat a fantáziának

148

Káposzta Vecsésről. A falu neve garancia

150

Mit érne nélkülük a disznótoros?

Készételek savanyú káposztából. Téli vigaszunk

152

Zsidó ételek. Áthangolt hagyomány

154

Rácosan. A befogadottak öröksége

156

Cukrászdaország. Édes élet

158

Egy gyöngyszem
Az étvágy édességes tárgya
A Dobos-torta

Házi torták. Az ünnep fényessége

167

Házi sütemények. Az otthon édes íze

168

Az Unicum. Sikersztori kitérőkkel

169

A marcipán. Nem csak tortadísz

170

Pezsgők. A luxus buborékai

172

A szilveszter és az újév. Csak azért is vidáman!

174

Az ünnep étkei

Nemzeti kedvtelések. Ebédlőtitkok

176

Királyi vadaskertek. Zsákmány és elejtője

179

Gurulós kincs

Felső-Magyarország

180

Bevezetés

183

Az alma. A parancsolt gyümölcs

184

Néhány népszerű almafajta

Aszalás, befőttkészítés. Ami nem megy ki a divatból

188

Az aszalt szilva

A szilvalekvár. Miért nem kapott nemességet?

192

Derelye. Egy régi barát

194

Szatmári szilva. Hideg ellen - belsőleg

196

Húsvét. Szabad-e locsolni?

199

Diólikőr
Sonka nélkül nincs húsvét

Pogácsák. "Kóstolja meg ezt is..."

204

Belsőségek. Mit szeretnek a férfiak?

206

A krumpli. A legsikeresebb bevándorló

208

Egy karrier állomásai

Száraz hüvelyesek. Szegény ember eledele

210

Gyümölcslevesek és -mártások. Mintha desszerttel kezdenél

212

Dinnyék. Az augusztusi bajnok

214

Eger borai. Miért éppen bikavér?

216

Egy bor és a törökök

Gomolya, juhtúró. Gazdagodó aromák tárháza

218

Vadak. Koronás fők

220

A vadhúsokról

Pisztráng. A szivárvány színei

222

Tokaji borok. Nektár a szőlővesszőn

224

Hol az arany?
A borok királya, a királyok bora
Bormatuzsálemek
Egy diplomata, amelyik mindig célt ér
Kis tokaji borkalauz

Konyakmeggy. Egy gyümölcs megdicsőülése

232

"Csak azt tudnám, hogy nyitja ki kívülről az ablakot..."

234

Lakodalom. Holtomiglan, holtodiglan

234

A Dunántúl

238

Bevezetés

241

A fogas. A halkirály

242

Néhány hazai halfajta

Ásványvizek. Nem ugyanaz

246

Borok a Balaton környékéről. Nászéjszakák bora

248

Vetélkedő Nagyszakácsiban. Királyi szakácsok nyomában

254

Gomba. Az erdő ajándéka

257

Gombafajták

Csárdaromantika. Betyárok nyomában

258

A betyárokról

Vörösborok. A Pisztráng-ötös ihletője

262

Liszt és a szekszárdi

Disznóölés. Pogány ünnep

264

A mangalica

Zsír és olaj. Közeleg a búcsú?

271

A zsírosbödön
A napraforgóolaj

Szalonna. Ezeregy...

272

Néhány szalonnaféleség

Tábortűz mellett. Odakünn más

274

Ételek a Dunántúlról. Költő az étlapon

277

Á la Esterházy

Méz. Vissza a természethez!

279

Méhser
Az akác
Néhány mézünk

Szelídgesztenye. Mediterrán beütés

281

A téli kedvenc

Szaloncukor. A pótolhatatlan

285

Karácsonyi menük. A kilók ünnepe

288

Bejgli

Fagylalt és parfé. A jeges kedvenc

293

Függelék

295


Kinyit

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

40 recept
Szerkesztők: Hegyi Pálné, Kovács Sándor
Kiadó: Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat (1983)

A Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat és a Belvárosi Vendéglátó Vállalat nevében köszöntjük Önöket,...

Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

155 leves
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Kis magyar konyha
Szerző: Horváth Boldizsár
Kiadó: Corvina Kiadó (2002)

A hagyományos magyar konyha kis receptfüzete, megannyi színes illusztrációval.

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

155 húsos étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Magyar parasztkonyha
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A színes fotókkal illusztrált különleges szakácskönyv az igazi magyar parasztkonyha receptjeit gyűjti egybe....

Sok vagyok
Szerző: Bíró Lajos
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Bíró Lajos a magyar gasztronómia vérbeli fenegyereke, nagyszájú, okos és szórakoztató. Igazi...

Mai magyar konyha
Szerző: Bereznay Tamás
Kiadó: Boook Kiadó (2009)

Bereznay Tamás a magyar konyhaművészet szerelmese. Szívvel-lélekkel főz, és büszke hazánk gasztronómiai...

Nagyi szakácskönyve
Szerző: Papp Katalin
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

A szerző egyszerűen elkészíthető fogásokkal, érthető receptekkel, könnyen beszerezhető alapanyagokkal...

A disznóvágás ételei
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Kapcsolódó cikkek