Diétás tanácsok

Szerző:
Kiadó: Magyar Vöröskereszt
Kiadás éve: 1986
Oldalszám: 109
ISBN: 963-7400-80-x
Hozzászólás beküldése:

Tartalomjegyzék

A diéta mint gyógyélelmezés

3

A szervezet energiaigénye és tápanyagszükséglete

5

A fehérjék

6

Szénhidrátok

9

Zsírok

12

Viatminok

13

B-vitamincsoport
14
C-vitamin
15
A-vitamin
17
Egyéb zsírban oldódó vitaminok
18

Ásványi anyagok

19

Diétás rostok

23

Diétás konyhaművészet

25

A nyersanyagok kiválasztása, az étrend összeállítása

26

Diétás konyhatechnikai műveletek

26

Főzés
26
Párolás
26
Gőzölés
27
Korszerű főzési módszerek
27
Sütés
27
Korszerű sütési módszerek
28
Lazító eljárások
28
Sűrítés
29
Ízesítés
29

Tálalás

31

Az étkezés ideje

32

A diétát kiegészítő italok

33

Tej
34
Tea
34
Gyümölcslevek
35
Turmixitalok
35
Kávé
37

Gyógyétrendek

38

Kímélő étrend

39

Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend

40

Diétásrost-gazdag étrend

43

Folyékony-pépes étrend

44

Fehérje- és energiagazdag (felerősítő) étrend

44

Energiaszegény (fogyasztó) diéta

46

Fehérje- és konyhasószegény étrend (vesebetegek részére)

50

Konyhasószegény étrend

53

Sószegény étrendben adható ételek, italok

55

Cukorbetegek étrendje

56

Cukorbetegek részére javasolt ételek, italok

60

Diétás tanácsok betegségekben

63

Lázas betegek diétája

63

Javasolt ételek lázas betegek részére
64

Heveny gyomorhurutos, gyomorrontásos betegek étrendje

64

Gyomorrontásos betegek részére javsolt ételek
64

Idült gyomorhurutban, gyomor- vagy nyombélfekényben szenvedő betegek étrendje

65

Javasolt ételek és italok idült gyomor- és bélbetegségben szenvedők részére
66

Étrendi tanácsok székrekedésben szenvedőknek

66

Májbetegek diétája

67

Májbetegek részére javasolt szénhidrát- és fehérjegazdag ételek
68

Epebetegek étrendje

69

Javasolt rost-, fúszer- és zsírszegény ételek az epebetegek étrendjében
71

Szív- és érbetegek étrendje

72

Érelmeszesedésben szenvedőknek ajánlott ételek, italok
74

Veseköves betegek étrendje

74

A köszvényes beteg diétája

76

Lisztérzékeny betegek diétája

77

A tejcukor (laktóz)-érzékeny betegek diétája

78

Gyógyszer-diéta kölcsönhatások

78

Étrendi tanácsok terhes- és szoptatóanyáknak

80

Javasolt ételek gyermekágyas anyák részére
82

Étrendi tanácsok időskorban

83

Az időskorban ajánlható ételféleségek
85

A vegetáriánus étrend

85

Függelék

Tápanyagtáblázat

89

Cukorbetegeknek adható élelmiszeripari termékek

106


Kinyit