A máj-, epe- és vesebetegségek diétás étrendjei, az ételek elkészítési módjai

Szerzők: ,
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás éve: 1967
Oldalszám: 173
Hozzászólás beküldése:

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Néhány szó a szervezet tápanyagszükségletéről

9

A diétás étel elkészítésének módjai

15

Háztartási tanácsok

24

A máj és az epeutak betegségei

29

A máj- és epebetegek diétás étrendmintái

35

Epehólyag-gyulladás, hurutos sárgaság
35
Epekőroham utáni étrend
40
Idült májgyulladás
45

Munkahelyre vihető diétás ételminták és fontos tudnivalók az üzemi konyhán fogyasztott ételekről

53

Levesek
57
Főzelékek, köretek
57
Saláták
57
Húsételek
58
Tojásételek
58
Tészták
58

Olajjal készített ebéd- és vacsora-ételminták

60

Receptek

67

Reggelik, uzsonnák
67
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttök
70
Tejes ételek
72
Tojásételek
74
Levesek
75
Húsok, húsos és húspótló ételek
81
Főzelékek, köretek
88
Mártások
92
Saláták
93
Tészták, krémek, sodók
94
Italok
104
Gyógyteák
104

Vesebetegségek

Heveny és idült vesebetegségek diétás étrendmintái

111

Szigorú, folyékony nyersétrend
111
Gyümölcslevesek és főzeléklevek keveréke
111
Szigorú nyersgyümölcsnap
112
Szigorú nyersétrend
112
Kombinált gyümölcsnap
112
Bővített nyersétrend
112
Rizsnap (nyári)
113
Rizsnap (téli)
113
Burgonyanap
113
Főzeléknap
114

Az ételek elkészítése

114

Szigorú nyersétrend
114
Nyári minták
114
Téli minták
115
Nyerstálakhoz adható mártások
116
Rizsnap (nyári)
116
Rizsnap (téli)
117
Burgonyanap
117
Főzeléknap
118

Étrendminták

119

Só- és fehérjementes étrend
119
Só- és fehérjeszegény étrend
121
Átmeneti étrend
124
Bővített állandó étrend
126

Munkahelyre vihető ételek

128

Receptek

Reggelik, uzsonnák

130

Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek

130

Tejes ételek

133

Tojásételek

133

Levesek

133

Húsok, húsos és húspótló ételek

134

Főzelékek, köretek

137

Mártások

141

Saláták

142

Tészták, krémek, sodók

143

Ital

149

Gyógyteák

149

Speciális kenyerek

149

Általános tudnivalók

Fontosabb élelmiszerek vitamintartalma

150

A-vitaminban gazdag élelmiszerek
150
B-vitaminban gazdag élelmiszerek
150
C-vitaminban források
150
D-vitamin-tartalmú élelmiszerek
151

Mésztartalmú élelmiszerek

151

Fontosabb vastartalmú élelmiszerek

152

Diétás készítmények

152

Gyomornedvmegkötő élelmiszerek és ételek
152
Dugító hatású élelmiszerek és ételek
152
Cukrok, cukorpótlók
153
Sópótlók
153
Lisztek, kenyerek, őrelemények
153
Gyümölcskészítmények
153
Tej, tejtermékek
154
Egyéb diétás élelmiszerek
154

Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai

154

Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek
154
Kőképződést elősegítő élelmiszerek
154

Néhány használati leírás gyógyteák készítéséhez

155

Tévhitek és valóságok

160

Hasznos tanácsok

161

Pentzoldt-féle táblázat

169


Kinyit