33 mangold recept

Szerző:
Kiadó: Compu-Typo Kft.
Kiadás éve: 1992
Oldalszám: 45
ISBN: 963-8010-01-0
A mangold - régies nevén a mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Noha a répafélék családjába tartozik, mégsem a gumójáért, inkább hatalmas harsányzöld leveléért és vastag, húsos levélnyeléért termesztik. A mangolddal mint valami új, egzotikus zöldségfélével ismerkedhetünk manapság, holott a Földközi-tenger mentén élő népek - főként a rómaiak meg a görögök - már az i. e. V-IV. században bőven termelték és ették. Örök titok marad, hogy ez a kedvelt zöldség miért merült a feledés homályába. Valószínű, hogy valamilyen növénybetegség vagy kártevő pusztította ki. Ma elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban népszerű, ahol számtalan jó tulajdonsága miatt nagyra értékelik.
Hozzászólás beküldése:

Tartalomjegyzék

Dalmát burgonyás mangold

38

Franciás mangoldszár

40

Hamis spárgaleves

7

Kánikulasaláta

43

Mangoldcurry

37

Mangolddal töltött burgonya

19

Mandolgfelfújt

14

Mangoldfelfújt (mikrohullámos recept)

16

Mangoldfőzelék

36

Mangoldgombóc levesbe

9

Mangoldlepény

25

Mangoldos aprópecsenye

27

Mangoldos cannelloni

20

Mangoldos fánk

32

Mangoldos félhold

26

Mangoldos húsos táska

28

Mangoldos kifligombóc (mikrohullámos recept)

22

Mangoldos omlett

10

Mangoldos palacsinta

24

Mangoldropogós

33

Mangoldszársaláta

44

Mikrohullámmal párolt mangold

35

Olasz mangoldmártás

39

Párolt mangold

34

Rakott mangoldszár

13

Rántott mangold

31

Sajtos mangoldtekercs

11

Savanyú mangoldszár

45

Sonkás töltött mangold

30

Svéd mangoldszár

41

Tejszínes mangoldpüréleves

8

Tojás mangoldágyon

12

Túrós mangoldgaluska

18


Kinyit

Kapcsolódó könyvek

A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

155 recept római tálban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A római tál legnagyobb előnye, hogy zsiradék nélkül (vagy nagyon kevés olívaolajjal) bármit puhára, sőt...

500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

500 kedvenc receptünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Egytálételek
Szerző: Gergelyné Varga Edit
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

E füzetben ötven egytálétel receptjét közlöm. Nem hagytam ki a magyar konyha közismert egytálételeit sem,...

Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Wok
Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét
Szerző: Sandklef, Viveka
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Szeretjük a főzésben a merészséget? Kipróbálnánk szokatlan ízeket vagy esetleg szeretnénk megtanulni,...

Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

Tészták sütve, főzve
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Habár az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a tészta még abban az esetben is olcsó nyers-anyagnak számít, ha...

150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...